Minden, ami levendula, és ami nem.

2014.01.08 13:22

 
 
A Bor napja, Mandulavirágzás, Balatonakali
2014. MÁRCIUS 21-22-23-án IV." AKALI BOR NAPJA MANDULAVIRÁGZÁSKOR"
Finom házi borok és házias ételek,
Fék Étterem, Salánki Borpince és még sok más pince borai.
Helyi pincékben lehet kóstolni a borokat
Jellemzők: szabadtéri, részben ingyenes, több napon át tart
15:00 |

Fék étterem és az egész környék

 

Időpont: 2014. március 21. 15:00 - 2014. március 23. 22:00
Helyszín: Fék étterem és az egész környék
Cím:8234

Balatonakali

Üdülő u.
Kategória: Aktív, Családi, Fesztivál

Március 22-23 Szombat,Vasárnap

10-18 óráig NYITOTT PINCÉK NAPJA
A balatonakali Fenye és Leshegy borosgazdái saját termelésű boraikkal várják a borkedvelő közönséget pincéiknél !
Csodáljuk meg együtt a mandulafák virágba borulását,a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat!!!

Nyitva tartó pincék,borkóstoló helyek:

1.Barátcsuha Borház Nagy Imre pincészet
2.Mlinkó István pincéje
3.Pribék Ferenc pincéje
4.Meszleny pince-présház (volt Kiss Vilmos pince)
5.Müller Pince anno 1785
6.Dr.Szabó László pincéje
7.Skrabski Pince Nagy-Leshegy Kft
8.Fürtös Pince Németh Miklós
9.Laci Pince Csárda Zab
10.Fék Étterem és Kávéház

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRNAK A PINCETULAJDONOSOK!!!
(A borkóstolás a pincéknél INGYENES!)

 

Március 19. este

Reggel tettem ki Gloomy kutyus szomorú szemét a képgalériába, máris itt a konkurencia a Tv-ben, ő is egy vizsla, akinek blogja van. Csak ő vidám

https://www.youtube.com/watch?v=EjpAohE6Jv4

..ahogy Marozsán Erika énekelte a filmben, gyönyörűen.

 

Március 18.

Tavaszi illata van a levegőnek. A reggeli fényességbe átjön a virágba borult hegyoldal, a zölden burjánzó föld friss párája. Telepítettünk néhány újabb levendulatövet a tihanyilevendulapalanta.hu –tól. Íme, néhány nosztalgiakép az idei télről.

Március 12.

Most, a XXI. századi gyógyítással vissza kell térnünk az ősi ismeretekhez, a természetes gyógymódokhoz, amelyeket öt ezer éve használnak a kultúrnépek. Közben persze nem elfeledve, amit eddig megtanultunk, beépítve a jelen tudásába. 

Már a múlt században is tudták, hogy a fehér ürümfű jó a malária ellen.

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/feher-uromfu.html

 

Jellemzői

Évelő növény. Az alsó részében elfásodó, felső részében elágazó, ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő.


Március 10.

Amikor Nyinyi cicám beteg lett, kereste a búvó helyeket a házban, ahova fájdalmai ellen menekülhetett. Miután levenduláim a mandzártban kezdtem szárítani, ő is felköltözött hozzájuk. Ott a légteret betöltötte a száradó levendula csokrok erőteljes, tisztító illata, a cica enyhülést, nyugalmat talált közöttük. Később, igaz, Nyinyi végleg elköltözött oda fel, az állatok paradicsomába, mert akkor már hiába volt a gondos orvosi kezelése, daganat eltávolító műtéte a Tappancsban. Nyinyi szívesen itta a kamilla teát is, ette a füveket a kertből. Talán, ha előbb lett volna levendulám…. 

 A Place to Sleep

Március 5.

Ma is párás, enyhe idő van. A Balaton ködbe, felhőbe burkolózott, nem látni partjait, egybemosódnak a víz és az égbolt szélei. Kinyíltak a mandula és barackfák virágai, fehér és rózsaszín foltjaik beolvadnak a hete tartó szürkeségbe. Itt az idő, hogy folytassuk a kertépítést. A kerítés mellett talpalatnyi föld sem jut már új növényeknek, ahhoz tovább kell ásni az oszlopok vonalában. Letűzdeltem a lenyesett orgona ágakat a fellazított földbe, mögé kerültek a rozmaring dugványok. Jól átteleltek a rozmaringok ezen az enyhe télen, de a vékony, fás száraknak még hideg a föld. Aztán hajnalka magokat szórtam el a kerítés mellé, hadd fussanak, kapaszkodjanak a drótrácsokba. Májusban jelennek meg az első levelek és indák. Hajnalban nyíló virágai az első ültetéskor középkékek, aztán az évek során átszíneződnek tarka pasztellszínűvé. Hajnalkék virágok ezreit láttam Itáliában felkúszni az Amalfi-öböl meredek sziklafalain, amik mélységesen szakadtak bele a kék tenger fehér fodros hullámaiba. A hajnalka kapaszkodó szulákféle, magától szaporodik, s nem hiszem, hogy valaki ott lemászott volna a sziklaormokról, hogy elvesse az első magokat.  Itthon a levendula sorok közé ősszel vetett fű friss zöld, kiemeli a bokrok ezüstszürke gömbjeit, távolból formálódva a tenger hullámait idézik.

 

Február 27.

Kedves Olvasóim, február 8.-i éles indulás óta több, mint 500 látogatást tettetek a levendulaterapia.com oldalain. Köszönöm az érdeklődést. Célprémiumot akartam meghirdetni az ötszázra,  aztán gyorsan átléptük. Irány az 1000! Aki megírja nekem, hogy szerinte ő az ezredik, küldök neki levendulát. A mérgező növények szép képeire egy nap alatt 74-en kattintottak, csúcsokat döntögetve. Ekkor jelentkezett a gépemen a KO, de erről írtam már. Sosem fogom megtudni, mi okozta, de túl vagyunk rajta, kijavítottam. Ha másnak is okozott gondot, írja meg. Mégegyszer köszi a sok látogatást.  

Február 26.

Ma összeomlott a Google Chrome rendszerem, amikor ezt a levendulaterapia.com oldalt akartam kinyítni. Lehet, hogy a mérgező növényekkel van a probléma? Ez most népszerű téma, a régi  Deko Tv is ezzel foglalkozott ma. Márk meg is kóstolta a Difenbachiát. Nem kellett volna. 

A webnode.hu -tól sem tudtam segítséget kérni, mert eltűnt a gépemről ez a böngésző. Amúgy meg javasolják, hogy ajánljam másoknak is őket. Most ezt teszem. Ők jók, egyszerű velük a weblap kezelése. Még tanuljuk egymást.

Végül az egész Google Chrome-t újra kellett telepíteni, de sikerült újraindítani és nem kértem telefonos segítséget sem.

 

Február 25.

Mára eltűnt a tegnapi tavaszi nyitó hangulat. Délig köd, majd borús pára. Semmi napfény, És a rózsaágakat kupacba hordani, az sem dobott fel. A levágott fás, vastag fügefa ágak jók lesznek karónak a tökhöz. A levendula még nem mutat életjelet. Hadd pihenjen, álmodjon egy nagyot, ráér még kihajtani. Késő őszig hagytam nyílni. Virágzik az ibolya, és lassan elvirágzik a kikerics. A januári havazás sem zavarta, a hóból is kidugta lila, sárga fejét.

Friss balatoni fogású keszeget ebédeltünk, ki voltunk éhezve rá. Az ősszel nem nagyon jött hal a horgunkra, de közben a halászhajó minden nap itt volt az öbölben, hajnaltól délig, és meghúzta hálójával a partot. De már letiltották ezt a halászatot. És hova lett az a sok hal, amit nagytételben kifogtak? A piacokon csak tavi pontyot kapni.

Olvasóimtól kaptam ezt a linket, amely a mérgező virágokat gyűjtötte össze. Olyan szépek a képei, hogy megmutatom. (A levendula nincs köztük.) Minden esetre ne szopogassuk, ne nyalogassuk, akkor nem ártalmasak ezek a növények.

Képtalálatok - mérgező növények

Február 23.

Rügyeznek a mandulafák. Pár nap csalogató napfény után kinyílnak a rózsaszín virágok. Az ősszel cserépbe ültetett levendula bújtásokat kihordtam a tavaszi esőbe, ami három napig áztatta földjét. A telet mégsem élték túl. Talán későn ültettem el ezeket a kis hajtásokat, amik a vágott virágos szárról jöttek le, úgy október végén. Talán nem volt idejük begyökeresedni a tél előtt. Tavasszal újra próbálkozom. A földje is lazább szerkezetű lesz.

Na, és az ebéd: Zöldségleves, házi daragaluskával, (amibe kevés szódabikarbónát teszek, hogy puhább legyen) hatalmasak lettek. A zöldség egy részét áttörtem, a főtt karfiolt, burgonyát, sárgarépát, zellergumót, és mustáros piritósra kentem. Vacsorára is jó lesz. Aztán rántott csirkemellfilé, burgonya, sütőtök pürével. Snidlinggel megszórva. A reggelire elfogyasztott levendula tea gyógyszer ízű volt, gyerekkorom mixtúrájára emlékeztetett. De mégis étvágyat csinált. 

 

Február 24. 16.41

A nap most bukott le a hegy mögött. Egyre hosszabbak a nappalok. Ma volt az első igazi, kellemes, tavaszi nap. Megnyírtuk az orgonafákat, a rózsabokrokat, és mindenhol ritkítottunk. Az orgonavesszők már rügyeznek. Sokféleképpen próbáltam már gyökereztetni ezeket a levágott ágakat, cserépben vagy a kerítés mellett, kevés sikerrel. Leginkább kiszáradtak a nyár közepén. Talán most! Van valakinek javaslata ezen szaporításhoz?

 

Február 

A levendulásban egy hete elolvadtak a fehér hósipkák a bokrokról, és pár napja tavasz lett. A sorok között hagyott fű újra zöldelik, ami megvédte a gyökereket és növényeket az elmúlt tél fagyától. AFebruár fél méteresre növekedett rozmaring bokrok is jól átvészelték az egy-két hetes keményebb fagyokat. Délutánonként már nem sötétedik ránk az este. A madarak is hallatják hangukat egész nap. Csak a szarkák lettek többen a tél után. A hétvégén megindult a forgalom a 71-es főúton, a kert tulajdonosok kirajzottak, hogy kinyissák telküket az elkövetkezendő szezonra. A tavaly ültetett dughagyma kikelt, két centis, de az egy hétre rá dugványozott alig bújik. Aztán itt a vaddisznó és őz veszély, a kis gyümölcsfáinkat a korábbi években lelegelték. Amit nem, azok meg kiszáradtak.

 

Ma csirkeszárnyakat sütöttem. A sütő jól átmelegítette a konyhát. A szárnyakat darabjaira vágtam és a sütőpapirossal bélelt sütőbe helyeztem, besóztam. Szeltem rá vöröshagymát, fokhagymát és kelkáposztát, megszórtam köménnyel, és megöntöztem oliva olajjal. Amikor félig átsült, átpárolódott, öntöttem hozzá dobozos paradicsomszószt, meglocsoltam fehérborral és tettem rá margarin darabokat. Kevés lisztszórással sűrítettem, és lesütöttem az egészet. Finom lett. A cicák a szárnyvégekre startoltak.  

 

Így tél végén a lemerülő szervezetünk felfrissítéséhez használjuk fel a nyáron begyűjtött növényünk energiáit. A levendula szárított virágát, és a szárazzá vált virágos hajtásokat, lándzsás leveleket. Készítsünk belőle egy forró teát és forrázatából fűrdőt. Várjuk meg, amíg a hatóanyagok kioldódnak a vízbe, akkor kortyoljuk el teánkat, és a sűrübb kivonatot öntsük a fürdővízbe. Pár csepp levendula olajat adagolhatunk hozzá. A pára és illat betölti a fürdő levegőjét, tisztítja a légutakat, segít az ellazulásban. A tea után pedig éhes leszel.

 

Gyógytea elkészítésének módja:

1 csésze teához 2-3 dl vízzel vonjuk ki a hatóanyagokat 1 evőkanál gyógynövény forrázatával.

Forrázat

Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illőolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet

Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általából főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

Hideg vizes kivonat

Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek(pl. C-vitamin) Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük. Lefedjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A levendula teája kissé kesernyés ízű, ellensúlyozhatjuk egy kis mézzel. Forrázatát este, lefekvés előtt igyuk meg. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, vízhajtó, emésztést javító hatású. Nőgyógyászati problémák kezelésére nagyon ajánlom. Persze higiénikus körülmények között, petefészek, méhgyulladásra, hólyaghurutra, kúraszerűen.  A kezelés alatt mehezíti a teherbeesést. Utána viszont segíti. 

 

 

 

 

 

 

,

 

Vissza