Blog

Levendula és ami még érdekel

2014.03.25 13:52

Keresési eredmények

 

 

2018. június

https://www.origo.hu/teve/20180627-magyar-lany-hoditott-az-amerikai-tehetsegkutatoban-az-americas-got-talentben.html

Vajda Vivien: A magyar lány a világ legjobb ugrás Roper! | America's

érdemes megnézni a zsűri tagjait akkor, amikor befejezte az akrobatikus ugrókötelezést: Mel B el van ájulva, Heidi Klum azt sem tudja, hogyan lehetne ez jobb, Cowellt pedig arra emlékezteti az egész, hogy miért is szereti az ilyen tehetségkutatókat a korábbi énekes verziókhoz képest. Vajdánál aztán el is törik a mécses, és elmondja, hogy fiatalabb korában bullying áldozata volt, a csapattársai és az edzője is ellene fordultak, és azt mondták, hogy ő a csapat bohóca. De most megmutatta nekik.
A zsűri egyébként továbbjuttatta.

 

2018. február

Tenki Réka: 

A magyar színésznőt beválasztották 2018 legfigyelemreméltóbb fiatal színészei közé. Rövid interjúk a Berlinaléról.

Marozsán Erika megőrül, ha nem színészkedhet

Olasz (Italian) top 10 - zeneiklipek.lapunk.hu

 

2018.

Oszkárra" várva,  2018-ban is.:

 

https://hvg.hu/kultura/20180123_Oscardijra_jeloltek_a_Testrol_es_lelekrolt

Ismét izgulhatunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Cikksorozatunkban olvashatnak a filmről, az esélyekről, a reakciókról, további jelöltekről ebben, illetve az összes kategóriában. Kövessék a hvg.hu-val a 2018-as Oscar-kampányt, és persze szurkoljanak Enyedi Ildikónak és csapatának.

Szinte semmi olyat nem mutat Enyedi Ildikó filmje, amit ne láttunk volna már korábban mozivásznon, ám a végtelenül egyszerű történetet olyan formában tálalja a Testről és lélekről, hogy egyszerre nevetünk és hatódunk meg az ember legtitokzatosabb tulajdonságairól mesélő filmen. Joggal bizakodhat a stáb a kedvező nemzetközi fogadtatásban.

- írtuk korábban a filmről szóló kritikánkban. A bizakodás nem volt hiábavaló, a 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

 

 

 

 

 

Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

Enyedi Ildikó nagyon hosszú idő után rendezett újra nagyjátékfilmet. Még 1989-es filmjével, Az én XX. századommal lett ismert, amellyel a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamerát nyerte el Cannes-ban. Később a Simon mágussal aratott még komolyabb sikert, majd rövidfilmes munkái után a Terápia sorozat epizódjainak rendezőjeként tért vissza. Végül 2015-ben jött a hír, hogy a Filmalap 420 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő Testről és lélekről című filmtervnek.

Amikor a forgatáson jártunk, a rendező így jellemezte a filmet: "a Testről és lélekről egy óda az emberhez, ami a megszokottól eltérő módon mutatja be egy férfi és egy nő kapcsolatát, az ösztönvilág és a valóság mezsgyéjén. A négy évszakot felölelő történetben az álomszerű környezet áll szemben a hétköznapokkal."

Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

 néhol meglepően abszurd humorú, a lélek mélyén kutakodó szerelmesfilm már így is komoly utat járt be a világban, de a hazai közönség körében is nagy siker: a magyar mozikban közel százezren váltottak rá jegyet, és nemrég DVD-n is megjelent.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát, tavaly pedig a Mindenki nyert a legjobb kisfilm kategóriájában. Utoljára 1963-ban jutott ilyen közel az elismeréshez magyar rövidfilm.

Ami a többi kategóriát illeti, nagy meglepetések idén sem voltak: a legtöbb, összesen 13 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta. A Golden Globe-gála, majd a mindig mérvadónak számító Critics' Choice Awards után azonban szinte biztos befutónak tűnt Frances McDormand (Három óriásplakát...) a legjobb színésznő díjára, míg Gary Oldman (A legsötétebb óra) első Oscarja is elég valószínű a férfi főszereplőknél. Az eredeti forgatókönyveknél pedig óriási hiba lenne nem a Tűnj el!-nek ítélni az Oscart, mint ahogy Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát...) is egyre jobban készülhet a köszönőbeszédére a mellékszereplők mezőnyében. A filmekről itt írtunk bővebben.

 

 

 

2017 

https://www.origo.hu/filmklub/blog/elozetes/20170517-mihalik-eniko-olyat-latott-hogy-a-szava-is-elakadt-jupiter-holdja-mundruczo-kornel-cserhalmi.html

Mihalik Enikő olyat látott, hogy a szava is elakadtVarga Dénes2017.05.17. 12:27

Csütörtökön vetítik le először Cannes-ban Mundruczó Kornél legújabb filmjét, a versenyprogramba meghívást kapott Jupiter holdjá-t, amelyhez most egy nagy adrenalinlökettel felérő, a nézőt pillanatok alatt berántó előzetest adtak ki. A kedvcsináló alapján egy misztikus akciófilmmel száll versenybe a fesztivál fődíjáért a Fehér isten alkotója, aki Rév Marcell operatőrrel gyönyörű képek egész sorát rögzítette legújabb munkájukhoz. 

Az előzetest a The Hollywood Riporter nevű filmes szaklap kapta meg kizárólagos közlésre, és erre a linkre kattintva nézheti meg

Jupiter holdja egy menekült srácról szól, akit eltalál egy golyó a magyar határon, és természetfeletti képességre tesz szert a sebesülés miatt. Képes lesz lebegni. A 17 éves fiút, Arielt játszó Jéger Zsombor többek közt a magyar szupermodellt, a bikiniben feltűnő Mihalik Enikőt is lenyűgözi azzal, hogy elemelkedik a földtől. Mihaliknak mintha még a szava is elakadna, és velünk is ez történt az előzetes láttán. Mundruczó többek között arra keresi a választ a filmjében, hogy mire elég egy csoda a mai világban.

Aki az elmúlt pár évben követte a híreket, az több ismerős képsorral is találkozni fog az előzetesben: kaotikus snittekben rohannak fejvesztve a menekültek, kicsivel később egy táborban zsúfolódnak össze, majd Ariel a Keleti pályaudvarnál felvert sátorrengetegben keres valakit. Mundruczó merészet húzott, műfaji köntöst ráadva készített filmet egy végletekig átpolitizált kérdésről.

Azt kéri, hogy lépjünk túl a bántó leegyszerűsítéseken, legyünk empatikusak a főszereplővel, és próbáljunk meg belehelyezkedni a helyzetébe. Stern, a menekülttábor orvosa (Merab Ninidze) először a meggazdagodás esélyét látja Arielben, de aztán felismerve saját önzőségét, orvosi esküjéhez híven megpróbál segíteni rajta. 

A filmben Cserhalmi György is feltűnik, és ballonkabátot viselve azon dolgozik, hogy elkapja Arielt. Rajta kívül Haumann Péter, valamint a Liza, a rókatündér két főszereplője, Balsai Móni és Bede-Fazekas Szabolcs is fel fog bukkanni a menekültdrámában.

A Filmalap 700 millió forintos támogatásával készült  Jupiter holdjá-ról csütörtök este olvashat majd kritikát az Origo Filmklubon, a fesztivál fődíjáért többek között Michael Haneke új filmjével, a szintén a menekültválságról szóló Happy End-del is meg kell majd küzdenie. 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=DYuw4f1c4xs&list=PLz3rVebPLFTAJWYKhVdxObplK7VQ9dFuj&index=1

 

Felülről lefelé kell olvasni, vagy a linkeket megnyitni. Ha nem nyílik, illeszt be a keresőbe!

Trekking sétabotok

·                         Mi a Nordic Walking?

·                         Hogyan válasszunk Nordic Walking botokat?

A trekking sétabotok alkalmasak a Nordic Walking, avagy északi sétára is. A sétabotok elősegítik, hogy gyaloglás közben az egész test mozogjon és ezáltal megemelkedik a test igénybevétele, növelve a kondíciót és állóképességet. Jelentősen tehermentesíti az izületeket, és növeli az izmokat. Ez a fajta mozgás minden koroszálynak minden évszakban, bárhol ajánlott, az egyik legegyszerűbb, de legnagyszerűbb szabadidős időtöltés.

Nordic Walking?

 

A Nordic Walking hagyományos gyaloglás speciális botokkal, melyek hasonlóak a sí-, vagy inkább a sífutó botokhoz. A Nordic Walking nagyon egyszerűnek látszik, de nagyon hatékony módja annak, hogyan tartsuk meg erőnlétünket, égessük el felesleges kilóinkat, mindemellett kellemes pillanatokat töltve akár barátaival a természetben. A Nordic Walking-ot egész évben, bármilyen korosztály és gyakorlatilag bárhol űzheti – sí terepen vagy a hegyekben.

 

A Nordic Walking, magyarul északi gyaloglás, síjárás, egy fiatal sportág, mely a nyolcvanas években keletkezett Finnországban. Eredetileg a Nordic Walking szezonon kívüli edzéslehetőségként keletkezett a sífutók számára. Finnországból először a skandináv államokban terjedt el (ezért is nevezik északi gyaloglásnak). Egyszerűsége és hatékonysága miatt azonban hamar elterjed Európa szerte. Különösen nagy közkedveltségnek örvend a német felföldeken. A csehek is egyre inkább ráéreznek az ízére.

Egyszerűsége és alacsony költségigénye, de főleg hatékonysága miatt ez a sport gyakorlatilag mindenki számára alkalmas, a gyermekektől az idősekig, a túlsúlyosak, és azok számára, akik inkább erősíteni szeretnének, a csúcssportolóktól az egész nap irodában ülőkig.

sználjuk a Nordic Walking - hoz botokat?

Botok segítségével gyalogolva 40 százalékkal több kalóriát égetnek el, mint a hagyományos gyaloglással!

Amennyiben a Nordic Walkinghoz megfelelően használja a botokat, nagyobb erőfeszítés nélkül megsokszorozza a gyaloglás hatását. A karok és lábak Megfelelő egyenletes munkájával 600 izmunkat vonunk be, tehát izomzatunk 90 százalékát. A pulzus frekvencia ezalatt olyan szinten marad, ahol az ember kényelmesen érzi magát- Ilyen mozgás mellett akár 400 kalóriát égethet el óránként.

A túrabot erősíti a felsőtestet, tehermentesít, felfelé haladásnál segít a vádlinknak, lefelé pedig a térdünknek, a csípőizületünknek és a combunknak, ezáltal megelőzhetjük az izületi kopásokat. Nehezebb terepen megkönnyíti az előrejutást, stabilizálja a testtartást és segít az egyensúlyozásban.

Miért érdemes túrabotot használnunk?

A túrabotoknak előnyös tulajdonságai:

Segítik lábainkat az egyensúlyozásban.

Hegyről lefelé jövet nagymértékben hozzájárulnak lábainkra, ízületeinkre ható terhelések csökkentéséhez. (tehermentesítés)

Hegymenetben csökkenti a lábizmok terhelését, mivel a botok használatával vállaink, kezeink és hátunk is fokozottabban besegít a mozgásban.

Segítségükkel biztonságosabban és könnyedebben kelhetünk át patakokon, jeges, havas terepeken.

Segítik a megfelelő gyalogló ritmus megtartását.

Használatukkal eltávolíthatjuk az utunkba álló növényzetet és felderíthetjük a mocsaras, gödrös, bizonytalan területeket.

 

A túrabotok különösen azoknak nyújtanak hatalmas segítséget, akik még nem épültek fel térd vagy bokasérüléseikből, vagy már érzékenyek, kopottak ezen a testrészeik. Főleg hegyről lefelé jövet, a botok elnyelik azon terhelést, amit egyébként bizonyos testrészeinknek kellene elviselnie (pld térd, comb). Különböző kutatások tanulmányában azt olvashatjuk, a túrbotok akár 25 %-kal is csökkenthetik a térdek terhelését.Gondoljunk csak bele! Ez azt jelenti, hogy akár tonnákkal csökkenthetjük az a súlyt, amit egy hagyományos közepes távú túra során nehezedik a testünkre.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a túrabotok használata nem csökkenti teljesítményünk szintjét. Sőt, mivel karjainkat sokkal jobban fogjunk használni, mint sima sétálás közben, így a teljesítményünk is növekszik. Ez a növekedés persze több kalóriát és több oxigént igényel a szervezetünktől, ami jó hír lehet a fogyni vágyóknak.

túrabotokat az alábbi szempontok alapján lehet kategorizálni:

Ütődést elnyelő botok:

Ezek a típusok belső rugókat alkalmaznak a rezgés elnyelésére, melyek főleg hegyről lefelé jövetnél hasznosak. A legtöbb esetben ez a funkció kikapcsolható, ha nincs rá szükség, például ha fölfelé mászunk a hegyre. Ezt az ütődést elnyelő funkciót azoknak ajánljuk, akiknek gyenge vagy sérült a csuklója, könyöke vagy a válla. Azok a túrabotok, melyek rendelkeznek ilyen funkcióval egy kicsit drágább árúak, mint a hagyományos túrabotok.

a túrabotot érő erőhatások

Hagyományos túrabotok:

Mivel nem rendelkeznek rezgés csillapító beépítéssel, könnyebbek és kevésbé költségesek. Hegyről lefelé jövet nem tudnak olyan mértékben tompítani, mint a rezgést elnyelő modellek, de egyensúlyi helyzetünket ugyan olyan mértékben támogatják. Az alacsonyabb komfortszint mellett sokkal sportosabbak így pontosabb, de hatékonyabb bothasználati ismeretet igényelnek.

Kompakt vagy női túrabotok:

Ezen a túrabotok hosszúságát rövidebbre tervezték és keskenyebb markolattal rendelkeznek az apróbb tenyerű túrázók jobb felhasználhatósága érdekében. Súlyuk kisebb és egyszerűbb összezárni is őket. Már a gyerekek számára is készülnek ilyen típusú túrabotok.

Hegymászó botok:

Ezeket sétabotoknak is nevezik, mivel nem párban kaphatóak és kinézetük is inkább erre hasonló. A markolat gyakran „T” alakú. Az ilyen modelleket akkor használhatjuk a leghatékonyabban, ha viszonylag egyenletes könnyű terepen haladunk kevés vagy éppen semmilyen súllyal a hátunkon. A sétabotok között találhatunk állítható hosszúságúakat és vannak, amelyek rendelkeznek rezgést elnyelő rendszerrel is. Alkalmanként beépített, különbfajta médiaeszköz rögzítésére alkalmas csatlakozóval is ellátják, melyek így kamera vagy fényképező állványként is funkcionálhatnak.

Nordic walking botok:

A nordic walking egy közösségi tevékenység, mely átmozgatja az egész testet. Ez a mozgásforma már évekkel ezelőtt népszerűvé vált Európában, sőt mára már az egész világban is nagy ismeretségre tett szert. Ezek a botok a túrabotok átalakított verziói. Vannak fix hosszúságú és két részből állítható verziójú modellek is. Különlegességük a rendkívül könnyen oldható és csatlakoztatható csuklópánt, és a botvégekre adaptálható gördülést segítő speciális hegyvédő gumi.

 

Mire érdemes odafigyelnünk?

A túrabot szerkezete

A súly és ár

Ez a két tényező kéz a kézben jár. Általában minél könnyebb egy túrabot annál drágább is az ára. A kisebb súly miatt ezeket könnyebben tudjuk lendíteni így mozgásunk könnyedebb, gyorsabb lesz. Egy hosszabb túra esetén, ezzel sok-sok energiát spórolhatunk meg. Egy nehezebb bot nem lesz feltétlenül rosszabb, de hogy olcsóbb az biztos.

A bot törzsének anyagai

A bot törzsének felépítése kulcsfontosságú annak súlya és árkategóriájának szempontjából.

Kiváló minőségű alumínium (7075-T6; 7001; 6013-ig). Erős és sokszor gazdaságos választás. Az alumínium botok súlya 300 g és 600 g között mozog egy párra levetítve. Az aktuális súly (és ár) a bot falvastagságától függ. Erőteljes nyomás hatására az alumínium botok meghajolhatnak, de nem valószínű, hogy eltörnek. Inkább a anyagfáradásra jellemző hajszálrepedések a leggyakoribb hibaforrások.

Karbonszálas: A botok átlagsúlya még könnyebb, de az áruk is drágább. Az ilyen botok tömege 250 g 500 g között mozog. Elég jól elnyelik a rezgéseket és mellette eléggé erősek is. Nagy erőkifejtés hatására, vagy nem szálirányú terhelésnél könnyebben törhetnek, repedhetnek, mint az alumíniumból készültek. Nem árt ezt észben tartanunk, ezért csak tapasztalt, bothasználatban gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

Állíthatósági lehetőségek

Megkülönböztetünk 2 vagy 3 részből összeilleszhető botokat. Ezzel a szabályozhatósággal (aminek köszönhetően a botok így 58 cm-től 140 cm-ig terjednek) átalaíthatjuk a botokat a súlyunknak és az adott terepviszonyoknak megfelelően. Ha kivételesen magas vagy alacsony termetűek lennénk, vizsgáljuk meg a kiválasztott modell paramétereit, hogy alkalmasak e testi adottságainkhoz.

A legtöbb bot esetében belső diós gyorsrögzítő rendszerrel állíthatjuk be a megfelelő méretet. Ez azt jelenti, hogy kiválasztjuk az adott hosszúságot, majd ellentétes csavaró mozdulatokkal rögzítjük azt. Vigyázzunk, soha ne feszítsük túl a belső diót!

Markolatok

A túrabotok markolatainak alakja és fogása nagyon eltérő lehet, ezért bölcsen teszük ha több típust is kipróbálunk a vásárlás előtt. A markolatot a bot tetején találhatjuk, ergonómiailag megtervezett természetes szögben. Egy jó fogású markolat révén kényelmesebbé és könnyebben hordozhatóvá válik a túrabot. Egyes modelleknél kiterjesztik a markolatot a bot törzsére is, így azok fogása praktikusabbá válik rövid hegyi kaptatók megmászásánál, vagy hegyoldalon való oldalazásnál. Nem árt figyelni arra is, hogy számos márka gyárt jobb és bal kezes botokat, melyek markolata és csukló pántja különbözik egymástól. A markolatok gyártása esetén számos anyagot használnak vagy ötvöznek egymással.            túrabot markolatok

Parafa: A tenyerünk izzadságát ez az anyag vezeti el a legjobban, csökkenti a rezgést és ez az anyag alkalmazkodik legjobban tenyerünkhöz. Kellemes tapintású, kopásálló.

Habszivacs: Elnyeli a tenyér izzadságát és a legpuhább tapintású markolatot biztosítja. Sérülékeny, kopással szemben nem túlságosan ellenálló.

Gumi: Ez az alapanyag jól tapad, védi kezünket a hidegtől, a rezgéstől, ezért népszerű a téli sportokat űzők körében. Keménysége révén kidörzsölheti kezünket, ezért nem igazán alkalmas a meleg időben való túrázáshoz.

Műanyag keverékek: Az egyszerűbb túrabotoknál alkalmazzák költségcsökkentés véget. Kemény, rideg, de stabil fogást nyújt, jól használható minden időjárási körülmény mellett. Tartós, lassan kopik, és jól kombinálható más anyagokkal.

 

Amint azt már korábban említettük, egyes modelleket hosszított markolattal gyártják, ami lehetővé teszi a bot alsóbb fogását is. Ez a megoldás akkor lehet fontos, ha meredek szerpentínen haladunk felfelé és nem szeretnénk a botunkat állandóan rövidebbé átalakítani. Az ilyen markolatok habszivacsból készülnek.

Egyéb választási szempontok

Csukló pántok: A legtöbb túrabot méretre állítható csukló pántot biztosít a lehető legnagyobb kényelem érdekében. Mivel tenyerünk állandó kapcsolatban lesz a pánttal, olyan modelt válasszunk, ami párnázott vagy bélelt, így elkerülhetjük a dörzsölődés általi hámsérüléseket. A Nordic Walking botokat gyakran egy mozdulattal oldható vagy csatolható csuklópánt rendszerrel szerelik.

 

Kosarak: A túrabotokat általában felszerelik egy kicsi, eltávolítható műanyag vagy gumi kosárral. Ez megvédi a botot a lágy talajba való süllyedéstől vagy a kövek közé szorulástól. Nagyon lágy hónál lecserélhetjük ezeket nagyobb méretű kosarakra is, ezáltal a nagyobb felületen tudunk majd támaszkodni.           

túrabot kosarak és hegyek

 

Miként használjuk a túrabotot?

A bot méretének beállítása

A modellek méretei eltérhetnek egymástól, de a legtöbb méret 58 cm és 140 cm között van. A legtöbb kompakt túrabot azonban csak 125 cm-ig nyújtható. A megfelelő és pontos beállítást a bot törzsén található centiméter alapú számozás segíti.

A kívánt hossz beállításához lazítsuk meg a bot erre a célra szolgáló szerkezetét, majd állítsuk be a méretet. Alapesethez történő beállításnál az alkar és a felkar merőleges tartásánál a könyökünknek és a talajnak 90 º szöget kellene bezárnia. Tehát a bothosszúság a talajtól megközelítőleg a könyökünkig kell, hogy érjen.

A maximális terhelhetőség érdekében győződjünk meg arról, hogy mindegyik illeszték ugyan olyan hosszúságú és kerüljük ezek túlnyújtását, mivel ezzel túlterhelhetjük a bot szerkezetét.

Ha a bot elemeit nem tudjuk összeilleszteni, húzzuk szét teljesen, majd csavarjuk el az expander csavarját a legszélesebb beállításig, ügyelve, hogy a rögzítő csavar még a helyén maradjon. Ezután ismét illesszük össze a bot elemeit, majd fordítsuk el a rögzítéshez.

A megfelelő hosszúság beállítása különböző terepviszonyok mellett:

Hegymenetben: Használjunk pár centiméterrel rövidebb botot, csökkentve a ránk nehezedő teher nyomását.

Hegyről lefelé menet: Hosszabbítsuk meg egy pár centivel a botot a jobb egyensúly és irányítás érdekében.

Egyenes talajon: Alkarunk legyen párhuzamos a talajjal, mikor a markolatot fogjuk és a bot hegye a földön van.

Oldalazó menetben: A lejtő aljához közelebb lévő botnak hosszabbanak kell lennie. Vagy egész egyszerűen ezt a botot a hosszabbított markolatnál is foghatjuk, már ha a model rendelkezik ilyennel.

A csukló pántok hatékony használata

Mivel a csuklópántokra nehezedik a teher nagyrésze, fontos tudnunk, hogyan kell azokat helyesen használni. Mindig aluról dugjuk be kezünket a csukló pántba, így a hevedert is fogjuk rá a markolatra. Ezáltal főleg a csuklónk viszi át a terhelést a botra és nem kell erősen markolnunk. Úgy állítsuk be a pántokat, hogy kényelmesen illeszkedjenek csuklóinkra.

A rezgést elnyelő rendszer kikapcsolása

A rezgést elnyelő rendszer elnyeli a túlzott ütődéseket a hegyről lefelé menetben. Azonban jobban tesszük, ha ezt kikapcsoljuk, mikor felfelé mászunk vagy sík területen haladunk. A legtöbb modellnél ezt tudjuk elérni, hogy benyomjuk a bot törzsén található rugókat, fordítunk egyet a boton, hogy rögzített állapotba kerüljön. Mielőtt ezt a beállítást elvégeznénk, mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót.

 

A túrabotok karbantartása

A legtöbb panasz azzal kapcsolatos, hogy használat közben kioldódik a túrabot diós záró rendszere. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha rendszeresen tisztítjuk és kiszárítjuk ezt a zárrendszert. Ez a karbantartás jelentősen megnöveli a túrabot élettartamát és megakadályozzuk a belső szerkezet összesülését.

Az alábbiakban közlünk egy általános leírást, mely a legtöbb túrabotnál alkalmazható:

A zárrendszert, ha rezgés elnyelő típusú, akkor kapcsoljuk ki és lazítsuk meg az összeilleszthető elemeket, amíg könnyedén szét nem tudjuk húzni azokat.

Miután az elemeket szétszedtük, távolítsuk el a szennyeződéseket és a nedvességet a diós feszítő rendszerből és a illesztési pontokból.

Töröljük szárazra az illesztési pontokat egy száraz ronggyal. Ha szükséges használhatunk puha kefét a szennyeződés és apró kődarabok eltávolítására. Megjegyzés: Soha ne használjunk kenőanyagot vagy alkohol alapú tisztítószert a belső szerkezet tisztításához, mert korróziót okozhatnak. (a diónál vannak acél elemek)

Folyamatosan ellenőrizzük a túrabotunk állapotát, ha szükséges cseréljük ki az elhasználódott, sérült elemeket.

A bot szétszedése és megtisztítása után hagyjuk, hogy megszáradhasson, ami pár órát is igénybe vehet. Csak ezután szereljük össze.

02. 27.
 

https://www.origo.hu/filmklub/blog/dijak/20170226-a-magyar-film-nyerte-az-oscart-mindenki-gasparfalvi-dorka-hais-dorottya-deak-kristof.html

Magyar film nyerte az Oscar-díjat

Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje nyerte 2017-ben az Oscar-díjat a legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriában.  A Saul fia után második évben is sikerült magyar filmnek elhoznia szobrot a világ legfontosabb filmes díjkiosztójáról. 

Itt a film, nézd meg, ez mindennél többet mond:

https://index.hu/kultur/cinematrix/2017/02/27/most_vegignezheti_az_oscar-dijas_magyar_rovidfilmet/

A Saul fia után ísmét megszólaltak a megahatalom ellen a filmmvészet nyelvén. Emberi képekkel, egyszerű eszközökkel, mély gondolatisággal. Áthallással a jelenbe. Én is gratulálok.

Lavandemeli

 

https://www.life.hu/trend/20170227-az-oscar-gala-legrosszabbul-oltozott-celebjei-2017ben.html

 

 

Tárkonyos burgonyaleves.

A tárkonyt már a középkorban és az ókorban is ismerték mint gyógynövényt. Fogfájást és kígyómarást orvosoltak a segítségével, de egyéb gyógyászati célokra is felhasználták. A tárkony igen gazdag A- és C-vitaminban, illetve niacinban, kalciumban és vasban. A tárkony levelei kicsit kesernyések, édeskések, íze egy kicsit a borsra emlékeztet.

A tárkonyból készülhet tea, amely orvosolja a hurutos megbetegedéseket, de az epét és a vesét is tisztítja és az étvágyat is fokozza. Használhatjuk még vizelethajtóként, illetve a magas vérnyomás ellenszereként. A tárkonytea enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, legfőképpen a görcsös fájdalmakat képes csökkenteni, megszüntetni, de a gyomor nyálkahártyáját is nyugtatja. A tárkonyt lehet használni fokozott idegesség, enyhe depresszió és álmatlanság esetén is. Hogyan készíthetünk ebből a gyógynövényből teát? Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi szárított tárkonyt, öntse le 2,5 dl forró vízzel, majd 10 perc múlva szűrje le.

A gyógynövényből készült főzettel inhalálhatunk is, amely nagyon jó ellenszere a szűnni nem akaró fejfájásnak, és az alvási problémákat is orvosolhatjuk ezzel a módszerrel.

A tárkonyt felhasználhatjuk saláták készítésénél, de savanyúságokat is ízesíthetünk vele. A tárkony íze nagyon jól harmonizál a báránnyal, a szárnyasokkal, a vadhúsokkal, de zöldborsóból, zöldbabból és burgonyából készült ételekhez is társíthatjuk. Leveseket és főzelékeket is ízesíthetünk ezzel a fűszer- és gyógynövénnyel, de a túróból és tojásból készült ételeknek is pikáns ízt kölcsönöz. Használhatjuk gyógynövényes ecet készítésére is.

A tárkonyecet elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Mosson meg egy-két maréknyi tárkonyt, majd dobja azt bele egy befőttesüvegbe. Öntse le annyi ecettel, amennyi ellepi, majd hagyja hét napig állni. Egy hét múlva szűrje le, és már használhatja is.

 

Nyugtató tinktúrát készíthetünk kamillából, levendulavirágból, golgotavirágból és citromfűből. Tegyünk a gyógynövényekből 50-50 gramm mennyiséget egy befőttesüvegbe, majd öntsünk az üvegbe annyi 20 százalékos alkoholt, hogy ellepje a gyógynövényeket. Alaposan csavarjuk rá az üvegre a tetejét. Rázzuk össze a tartalmát, majd tegyük az üveget sötét, hűvös helyre legalább két hétig. Tizennégy nap múlva szűrjük le az üveg tartalmát, majd öntsük azt át egy csepegtetős üvegbe. Ezt a nyugtató tinktúrát akár minden egyes nap lehet használni. Egy-egy alkalommal 4-5 cseppet szükséges elfogyasztani belőle. Naponta akár három-négy alkalommal is fordulhatunk a cseppekhez, ha nyugtalanok, idegesek és feszültek vagyunk. A cseppeket bele lehet keverni teába, vízbe, de akár gyümölcslében is fel lehet oldani azokat.12

 

5 hasznos tipp a jógagyakorláshoz

·                                 Tweet Share Share

 

Fekete ruhában jógázó nő a mezőn kitartott ászanát végez.

 

Új év, új kezdet. Vannak azonban dolgok, amik nem változnak, és ebben az évben is ugyanolyan érvényesek, mint a tavalyiban vagy az azelőttiben. Éppen ezért nem árt őket újra és újra felidézni, megerősíteni, átismételni, bevésni.

Az alábbiakban néhány jógagyakorlással kapcsolatos alapelvet gyűjtöttem egy csokorba. Egy rövid áttekintést arról, hogy a hozzáállásunk, a hitrendszerünk, az elménkben szüntelen áramló, ismétlődő gondolatminták hogyan hozhatnak új perspektívát a mindennapokba.

Az alábbi alapelvek követése a hatha jóga gyakorlása közben serkenti a vérkeringést, fejleszti az állóképességet, erőnlétet és hajlékonyságot anélkül, hogy túlfeszítés vagy túlnyújtás érzetét okozná.

1. Minden gyakorlatot aktív mozdulattal indíts!

Az aktív mozdulatok lassan végrehajtva (legalábbis kezdetben lassan) a legfontosabb meghatározó elemei a hagyományos jógagyakorlásnak. Mindennemű testgyakorlás (tehát nem csak a jóga) aktív mozdulattokkal végezve (aktív mozdulat alatt értendő a külső erők használata nélkül – pl. kéz segítsége nélkül –, pusztán az adott testrész – pl. a láb – izmainak aktiválásával végzett mozgás) bekapcsolja az úgynevezett reciprokális relaxációs gerincreflexet, amely nagyban elősegíti az erőfejlesztést anélkül, hogy feszültség keletkezne az izmokban, növeli a hajlékonyságot a nyújtás érzete nélkül, elősegíti a véráramlást a szívritmus gyorsulása nélkül, továbbá segít a relaxált stresszmentes idegrendszeri állapot fenntartásában mozgás közben.

2. Tanuld meg a természetes hasi légzést, mielőtt komplex légzőgyakorlatok gyakorlásába fognál!

A hasi – vagyis a rekeszizom segítségével végzett – légzés stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert (relaxációs reflex), ami a test nem akaratlagos irányítása alá tartozó emésztőrendszeri, immunrendszerhez és a reproduktív rendszerhez tartozó szervek és mirigyek irányításáért felelős. Ezzel szemben a mellkasi légzés a szimpatikus idegrendszerre hat (az „üss vagy fuss” válaszreakciókért felelős), ami általában emeli a stressz-szintet és gyengíti az immunrendszert, az emésztést és a reproduktív rendszer funkcionalitását.

 

Fókuszálj a gerinc mozgatására!

A modern kori ülő életmódnak köszönhetően gerincünk általában teljesen lemerevedik. Minél kisebb mozgásra képes a gerinc, annál kevesebb vér és energia tud áramlani a testben, hiszen a gerinc a testünk központi energiacsatornája. Ezáltal a legeslegfontosabb a gerinc mobilizálása minden lehetséges természetes irányba (nyújtás, összenyomás, jobbra és balra csavarás, jobb és bal oldalhajlítás), és megpróbálni a lehető legmozgékonyabban és rugalmasabban tartani azt, amennyire lehetséges a rendszeres testmozgás segítségével.

4. A légzéstechnhika fokozatos fejlesztése

A legjobb talán bármilyen testgyakorlást és pózt egyszerű természetes légzéssel kezdeni. Amint a pózt/gyakorlatot tökéletesen elsajátítottuk (tehát erőlködésmentesen, stresszmentesen), meg lehet próbálni azokat természetes légzésből egy erőteljesebb hasi légzéssel vagy mellkasi légzéssel, teljes légzéssel, légzésvisszatartással, majd a test különböző részeibe irányított légzéssel – beleértve a végtagokat – is végrehajtani.

A modern nyugati életmódhoz szokott test – amely többnyire túlfeszült vagy túlnyújtott, és amelyben az energiaáramlás blokkolt a stressz miatt – a legfontosabb a természetes, azaz a hasi/rekeszizomlégzés elsajátítása. A természetes hasi légzés – rekeszizom aktív leengedése a belégzéssel és passzív összehúzása a kilégzéssel – az összes belső szervnek a biztonságérzetét és a védettség üzenetét küldi. A természetes hasi légzés lenyugtatja az idegrendszert és az elmét. Masszírozza és vérbőséggel látja el a belső szerveket, mobilizálja a gerincet, javítja a keringést, lazítja az izmokat (különösen a törzs izmait) és erősíti az immunrendszert.

A természetesnél kevesebb légzés (enyhe hipoventiláció) a vér savasságát enyhén növeli, és ez az idegrendszerre nyugtatólag hat. Az esetleges asztmás tüneteket enyhíti, csökkenti az étvágyat és jelentősen megnöveli az energiaszintet.

5. A fokozatosság elve

Mindig jó észben tartani, hogy gyakorlás közben mindig van választási lehetőségünk a dinamikus gyakorlatok (vinyasza) és a statikus kitartások (ászanák) egészen egyszerű (könnyebb) és összetettebb (nehezebb) variációi között. Így mindenki megtalálhatja gyakorlás közben a saját testi lehetőségeit figyelembe véve a megfelelő nehézségi szintű gyakorlatot. A megfelelő variáció kiválasztásához érdemes „a kevesebb több” alapelvét követni: a kevesebb nyújtás, kevesebb feszítés, kevesebb légzés, kevesebb agyalás és lassabb mozgás hosszú távon hatékonyabb, gyorsabb fejlődési lehetőséget kínál.

Ez az elv bármilyen jógastílusnál és mozgásformánál alkalmazható. Mindig figyelj arra, hogy ne feszítsd túl magad sem fizikálisan, sem mentálisan, sem a lélegzettel, ne csinálj semmi olyat, ami nem jó érzés, kellemetlenséget vagy fájdalmat okoz.

Egy jó oktató bátorít, motivál, de nem utasít. Ha mégsem így lenne, emlékeztetheted arra, hogy csupán a jóga legősibb Patanjali által előírt alapelvét igyekszel követni: „stira sukham asanam” – a stabil, de kényelmes testtartást, mely egyben nyugodt, békés, ellazult állapotot is jelent. Mindig törekedj arra, hogy fenntartsd a stresszmentes állapotot mind testben, mind lélekben…

Szerző: Lenkefi Mónika

https://www.facebook.com/jogabekescsaba1

 

 

2016.

[OFFICIAL VIDEO] Hallelujah - Pentatonix

 

VIAERO | Georgia 2016


https://www.balatonfured.hu/

2016. 09. 01.

Egy kis relax

https://giphy.com/gifs/face-massage-ERy32lxHhXfpu

https://www.youtube.com/watch?v=DYuw4f1c4xs&list=PLz3rVebPLFTAJWYKhVdxObplK7VQ9dFuj&index=1

 

Képtalálatok - levendula lepárlás

2016. 07. 09.

https://alfaamore.hu/esemenyek/alfacity16

https://www.vezess.hu/hirek/2016/07/06/zankan-lesz-kozep-europa-legnagyobb-alfas-bulija/

 
Mellékletek terület
 

Foci EB 2016

A Magyar Nemzeti Filmalap tíz, futballtémájú filmből összerakott egy videót a magyar-belga meccs elé.

A "Hajrá magyarok!", Hajrá magyar film!" című összeállításban megszólal Puskás Ferenc ("Jó edzés, fél győzelem"), vagy éppen a 6:3, avagy játszd újra Tutti című filmből hallhatjuk, amint az időutazó Eperjes Károly szurkolásra biztatja azokat, akik még nem tudják, hogy Magyarország ki fogja ütni a rettegett Angliát "Az évszázad mérkőzésén".

Az 50 másodperces videó a következő filmekből állt össze: Civil a pályán (1952), A csodacsatár (1956), Mese a 12 találatról (1956), Két félidő a pokolban (1961), Régi idők focija (1973), Szépek és bolondok (1976), 6:3, avagy játszd újra Tutti (1999), Magyar vándor (2004), Viharsarok (2014), Brazilok (2016).

Ha Dzsudzsákék így folytatják, akár még ők is ihletet adhatnak majd egy futballtémájú sikerfilmhez. Ehhez ma este össze kellene tépni a papírformát a belgák ellen.

 

 

A legkisebbekkel folytatódik a Virtuózok

https://www.mediaklikk.hu/virtuozok

 

Képtalálatok - made in hand with love

 

„Az évtizedek során a holokauszt egy absztrakció lett, de számomra inkább egy emberi arc. Kérem önöket soha, ne feledjék el ezt az arcot!”  Ezekkel a szavakkal vette át Nemes Jeles László a Saul fiáért kapott Golden Globe-díjat.

Nemcsak rörténelmet csinált a film -díjával, hanem történelmi filmet is. Most már lássuk a filmet itthon is, és beszéljünk itthon aktuális témájáról.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20160111/golden-globe-saul-fia-leonardo-dicaprio-a-visszatero/

 

A Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertje 2016
Duna - 2016. január 1., péntek - 11:15

 

A Duna Televízió közvetítése

Bécs Musikvereinsaalt

Vezényel:
Mariss Jansons

A koncert programja:
Robert Stolz
Uno-Marsch

Johann Strauss, Jr.
Schatz-Walzer. op. 418
Violetta. Polka francaise, op. 404
Vergnügungszug. Polka (schnell), op. 281

Carl Michael Ziehrer
Weaner Madl'n. Walzer op. 388

Eduard Strauss
Mit Extrapost. Galopp, op. 259

-- SZÜNET --

Johann Strauss, Jr.
Ouvertüre zu Eine Nacht in Venedig (Wiener Fassung)

Eduard Strauss
Ausser Rand und Band. Polka schnell, op. 168

Josef Strauss
Sphärenklänge. Walzer, op. 235

Johann Strauss, Jr.
Sängerslust. Polka francaise, op. 328

Josef Strauss
Auf Ferienreisen. Polka schnell, op. 133

Johann Strauss, Jr.
Fürstin Ninetta - Entr’acte zwischen 2. und 3. Akt

Èmile Waldteufel
Espana. Walzer, op. 236

Josef Hellmesberger sen.
Ball-Szene

Johann Strauss, sen.
Seufzer-Galopp, op. 9

Josef Strauss
Die Libelle. Polka mazur, op. 204

Johann Strauss, Jr.
Kaiser-Walzer, op. 437
Auf der Jagd. Polka schnell, op. 373

A Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertje 2016
Duna - 2016. január 1., péntek - 11:15

Mit ajánlok karácsonyra? Teát, két személyre.

Aztán térjünk vissza Európába,  Edith Piafra

 

Doris Day - Tea for Two Lyrics

Artist: Doris Day

Album: Miscellaneous

Genre: Jazz


Read more at https://www.songlyrics.com/doris-day/tea-for-two-lyrics/#TELHJHDFm0ODQRLj.99 h, honey
Picture me upon your knee
With tea for two and two for tea
Just me for you and you for me alone

Nobody near us to see us or hear us
No friends or relations on weekend vacations
We won't have it known, dear
That we own a telephone, dear

Day will break and I'll awake
And start to bake a sugar cake
For you to take, for all the boys to see
(Oh, darling)

We will raise a family
A boy for you and a girl for me
Can't you see how happy we will be?

Picture you upon my knee

image: https://static.urx.io/units/web/urx-unit-loader.gif


Tea for two and two for tea
Me for you and you for me alone

Nobody near us to see us or hear us
No friends or relations on weekend vacations
We won't have it known, dear
That we own a telephone, dear

Day will break and I'm gonna wake
And start to bake a sugar cake
For you to take, for all the boys to see

We will raise a family
A boy for you and a girl for me

 

 

 


Oh, can't you see how happy we will be?
(How happy we will be?)

 

Ahogy lesz, úgy lesz

Doris Day - Que Sera Sera


 

 

 

Hévíz - Új imázsfilm és svéd nyugdíjas vizit - 2015.11.27.

https://www.balatontipp.hu/index.php?p=hirek&id=1738

2015.november 15. 

Múvészek hallatják hangukat a párizsi terror ellen

 

https://nol.hu/mozaik/celine-dion-piaf-dallal-rikatta-meg-a-kozonseget-1576541

Edith Piaf énekel, Himnusz a szerelemről

Celine Diont levették.

https://www.broadwayworld.com/article/VIDEO-Madonna-Sings-PIAFs-La-Vie-En-Rose-on-Rebel-Heart-Tour-20150920

 

2015 november 3.

Kedves Amerikások!

Fületekben cseng ez a dal, szüleink fájdalmas, bús éneke 1956-ban, a Szabad Európa Rádió hullámzó éterén keresztül? Itt küldöm most Nektek.

Boross Ida - Honvágydal - YouTube

 

Boross Ida - Honvágydal (Memories Are Made of This) 

 

Emberezrek élnek a nagyvilágon szerte, kik örök lázadással jobb sorsot keresve sodródtak el hazájuktól messze. Van, aki gazdag lett, van, aki szegény maradt, van, aki palotában lakik, van, aki a hidak alatt, de még ha szebbet és jobbat is nyújt nekik az új idegen ismeretlen ország, mégis mindig hazavágynak, hazahív a honvágy. Az otthoni hír, emlék szemükbe könnyeket csal, és szívük mélyén fájó-vágyó himnusz lesz ez a dal: 

 

Oly távol, messze van hazám, 

Csak még, még egyszer láthatnám, 

Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,

Mind róla mond mesét csupán.

 

A sorsom jó vagy rossz nekem, 

Itt minden, minden idegen,

Más föld, más ég, más táj, más nép,

Óh bár csak otthon lehetnék.

 

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,

Hozzátok száll minden álmom,

Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,

S ott lennék boldog csupán.

 

A sorsom jó vagy rossz nekem, 

Itt minden, minden idegen,

Más föld, más ég, más táj, más nép,

Óh, bár csak otthon lehetnék.

 

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok, 

Hozzátok száll minden álmom,

Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,

S ott lennék boldog csupán.

 

Oly távol, messze van hazám, 

Csak még, még egyszer láthatnám, 

Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,

Mind róla mond mesét csupán.

Oly távol, messze van hazám.

 

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dalt eredetileg a népszerű muzsikus trió írta, és első közismert változatát Dean Martin énekelte 1955 novemberében. A dalnak semmi köze a honvágyhoz, egyszerű szerelmi témájú szövege van.

Freddy Quinn, aki anyai ágon osztrák származású, de Amerikában élt, német nyelvű szöveget írt hozzá Heimweh Lied címen 1956-ban. A dal a refrén kezdősorával lett ismert: Dort wo die Blumen blüh'n. Ez a dal nagy nemzetközi sikert ért el.

Ennek nyomán írta meg a magyar nyelvű szöveget Gommermann István. A hangfelvétel 1956. október 23-án készült a Magyar Rádióban, hamar népszerű lett, és a Rádió gyakran játszotta, a hatalmas kivándorlási hullám megfékezése érdekében. A dal előadója és szövegírója azonban maga is külföldre szökött (akkori szóhasználattal: disszidált) 1956 szilveszterén. Ekkor a dalt Magyarországon levették a műsorról, és nagyon gyorsan új hangfelvételt készítettek Hollós Ilona előadásában. A Boros Idával készült hangfelvételt ettől kezdve csak a Szabad Európa Rádióban lehetett hallani, Cseke Lászlóműsorában.

2015. október

2015.08.08/A fesztivál, ami több egy gasztronómiai eseménynél. A borvidék legjobb nedűi, - mintegy harminc fajtából származó, közel kétszázötven-féle bor, köztük a slágernek számító rozék, az elnyűhetetlen rizlingek és a díjnyertes nedűk. Augusztus 8-30. között három hét vonulás, nézegetés és kóstolgatás, 150 ezer látogató társaságában a megújult Tagore sétány platánjai alatt. A Rizling Generáció borbemutatók kíséretében itatja a borokat. Minden este programok. Bor, flört és buli.       

DESPERADO

https://index.hu/kultur/cinematrix/2015/08/25/desperado_20/

Antonio Banderas - Cancion del Mariachi (Music Video ...

Fövenyes Kertmozi

 

A tegnapi filmről, ahogy én láttam

Kati:

 

A Nagy Szépség

La Grande Bellezza

 

Az életérzés ugyan az, mint a 60’ évek filmjében, a Dolce Vita-ban. Csak a képek lettek színesebbek, túlzóan sok színnel. Mert fontos a külsőség, más nem is fontos. A Szépség, hol van az egyáltalán, mert a filmben nem leltük. A nők sem szépek, inkább szürealisták voltak. A gondolat? Az is csak  kevés jött elő a sok beszédből. Tettek? Cselekmény? Ide nem is kellett. Dolce far’ niente…  Édes semmittevés. De a filmben inkább keserű, vagy semleges. Csak a semmittevés valós. Beláttunk az arcokba, fejekbe, a kertekbe, a tetőteraszokra, s az egész városra. Azok szépek voltak, nem is kellett keresni szépségüket, maguktól azok. Állóképek, eltúlzó nagyításokban. Idegen maradt, távoli, mesebeli szépség, ami nem a mienk, még ha a szeretett és ismert városról is szól. A benne vetített polgárok élete még inkább távoli, dekadens – de ezt már a múlt századból is hallottuk ­– nem vágyott és nem irigyelt életforma. A Colosszeumot, és Róma minden örökségét díszletként használják, meg sem érdemlik, nem az övék, nincsenek is otthon benne.  Jó film volt, tetszett, mert szépen, ábrázolta, ami csúf. És ők, ott, a burzsujok világa, kiábrándító. Még szerencse, hogy távol vagyunk tőle.

 
AUGUSZTUS 19 SZERDA

Rudino Art Show: A nagy szépség c. film, Szimpózium és Party

színes, feliratos, olasz-francia játékfilm, 141 perc 
 
Eredeti cím: La grande bellezza / The Great Beauty
Rendező: Paolo Sorrentino
Főszereplők: Toni Servillo (Jep Gambardella) Carlo Verdone (Romano) Sabrina Ferilli (Ramona)
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. (16)
Megjelenés éve: 2013


Röviden a filmről:

19:30 érkezés, ajándékok, jegyek (2.000,-Huf/fő)
19:45 Koncert, Devich Duett, Magyar Állami Operaház
20:00 Szimpózium a Szépségről, moderál: Mészáros Katalin (MTVA kultúra)
- H.E. Maria Assunta Accili Sabbatini, Olasz Köztársaság Nagykövete
- Dott.ssa. Gina Ginannotti, Olasz Kultúrintézet igazgatója
- Ónodi Eszter, színművész, rendező
- prof. Michele Sitá, filmtörténész, egyetemi tanár
- dr. med. habil. Holló Péter, bőrgyógyász, SOTE
- Nagy Attila Rozsda, többszörös magyar vitorlázó
- Bér Rudino, festőművész
20:30 Fogadás
20:40 Interjú: riportfilm Toni Servilloval (MTVA)
20:45 La Grande Bellezza című film (olasz nyelven, magyar felirattal)
23:00 Tombola
23:15-től A Nagy Szépség party, Dj SzabóLaci: tánc kifulladásig...

Mivel a férőhelyek végesek, kötelező a regisztráció: rudino@rudino.net

Leírás

Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él és nappal alig csinál valamit. 
Jep 65. születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó "nagy szépséget".

 


 

 

rendező: Paolo Sorrentino

forgatókönyvíró: Paolo Sorrentino Umberto Contarello

zeneszerző: Lele Marchitellioperatőr: Luca Bigazziproducer: Francesca Cima Nicola Giuliano

vágó: Cristiano Travaglioli

 szereplő(k):

  Jep GambardellaToni Servillo RomanoCarlo Verdone RamonaSabrina Ferilli Lello CavaCarlo Buccirosso TrumeauIaia Forte ViolaPamela Villoresi StefaniaGalatea Ranzi StefanoGiorgio Pasotti DadinaGiovanna Vignola

 

Könnyű nyáresti szórakozás!

augusztus 11 kedd

 

Szex, szerelem, terápia

színes, magyarul beszélő, francia-belga romantikus vígjáték, 88 perc 
 
Eredeti cím: Tu veux... ou tu veux pas?
Rendező: Tonie Marshall
Főszereplők: Sophie Marceau (Judith Chabrier) Patrick Bruel (Lambert Levallois)
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. (16)
Megjelenés éve: 2015


Röviden a filmről:

Lambert, felépülőben lévő szexfüggő, aki kényszerességét a munkában próbálja kiélni, és páros házassági párterapeutaként építi új karrierjét. Néhány hónapja sikeresen távol tartja magát az érzelmeket nélkülöző, alkalmi szexuális élvezetektől, de helyzete nehézzé válik, amikor a kívánatos Judith-tal találkozik. A nő nemcsak hihetetlenül érzéki, akinek a férfiak nem mondanak nemet, de nem is hajlandó elfogadni a visszautasítást. A távolságtartást nehezíti, hogy Lambert felveszi a nőt maga mellé asszisztensnek, s kiderül róla, tapasztalatainak köszönhetően remek tanácsokat képes adni a legextrémebb párkapcsolati problémákra is, és kiválóan megérteti magát a szerelmet és boldogságot kereső párokkal

Az augusztusi kánikulában általában nem a nyugalomról szól a nyaralás, kivéve, ha ismeri a Balaton-felvidék mesés, nyugodt helyeit. Mit szólna egy reggelihez a levendulafarmon, egy sétához a ciprusok alatt, vagy egy kincskereséshez egy középkori malomban?

Augusztusban tömegek indulnak a Balaton és a Balaton-felvidék felé, és nehéz - de nem lehetelten - olyan helyet találni, ahol nyugodtan élvezhetjük a nyár utolsó napjait. Szerencsére vannak még olyan kevésbé felkapott, mesébe illő teázók, farmok és parkok, ahol nem kell sorban állni, és élvezhetjük a Balaton turisták számára kevésbé ismert arcát. Ha pedig nem sikerül a nyáron eljutni a tóhoz, érdemes kipróbálni ősszel is ezeket az úti célokat.

Relax és házisajt: Levendula Porta, Kékkút

Az egész olyan, mint egy mese. Egy nagy, hátul nyitott birtok Kékkút szélén, szabadon sétálgató tehenekkel, csüngő hasú kismalacokkal, juhokkal, istállóval és levendulafölddel. Egy darabig tényleg azt hisszük, hogy valami provence-i film díszletei közé kerültünk. És szintén filmbe illő a farmot vezető házaspár története, akik a környékről származnak, de néhány év budapesti lét után visszaköltöztek a családi birtokra két kisgyerekkel. Eníd és Tibor gazdálkodnak, levendulaszörpöt, levendulazselét, házi sajtokat készítenek, és az egészben az a legjobb, hogy ez nem egy turistamágnes kirakathelyszín, hanem egy igazi farm hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést.

Lehet például reggelizni egy jót hétköznap 8 és 10 között (később nem, mert a tulajdonosoknak dolguk van), a kínálatban házi kolbász, házi joghurt, friss tejből készült kakaó szerepel. Hétvégén egész nap van "reggeli", Eníd hajnalban tehéntúrós batyut vagy levendulás kalácsot készít.

A Levendula séta nevű programon (1000 Ft) a háziak bemutatják a farmot, és részt vehetünk egy szörpkóstolón is. (Előre szólunk, hogy a levendulaszörp függőséget okoz, érdemes feltankolni belőle a borúsabb őszi napokra.) A farmon a sajtkészítés tudományába is betekintést nyerhetünk:  a háziak igény szerint 4-5 órás sajtkészítő workshopokat is tartanak, ahol nemcsak a sajtokról, hanem a magyar tarka szarvasmarháról is rengeteg infót átadnak.

Régiségek és időutazás: Csigó Malom, Gyulakeszi

A strandolást és a borozást is meg lehet unni egy idő után, ilyenkor pedig a kincskeresés lehet az egyik legjobb program. A Gyulakeszi határában található régi malomba belépni felér egy időutazással, imádni fogja, ha szívesen jár bolhapiacokra.

A 13. században épült Csigó malmot Bartunek Katalin, erdélyi iparművész és divattervező mentette meg a pusztulástól. Egy évtizede költözött Gyulakeszibe, felújította, restaurálta a rossz állapotú épületet, de még mindig rengeteg a tennivaló. Kialakított egy kékre festett falú hangversenytermet is, ezt mindenképp érdemes megnézni. Egyébként 3000 négyzetméteren lehet válogatni a régiségek, lakberendezési tárgyak között, és akkor sem néznek csúnyán, ha végül nem veszünk semmit.

Reménytelen felsorolni, hogy mi minden található itt, a képkeretekről a porcelánokig, a dédszüleink hatalmas szekrényeitől az utazóládákig elég sok kísértéssel kell megküzdeni a vintage stílus rajongóinak. A malom mögött található, egykori gabonatároló hangárban hétköznapibb, alacsonyabb árfekvésű berendezési tárgyakat és könyveketárulnak. A malom művészeti szalonként is működik, koncerteket és felolvasóesteket is rendeznek, egész évben.

artik és bográcsozás: Tagyon Birtok, Nivegy-völgy

Bulik nemcsak a víz közelében vannak - elég néhány km-t túrázni, és máris gyönyörű helyeken találjuk magunkat, ahol családdal, baráti társaságokkal lehet kikapcsolódni, távol a zajtól és a tömegtől. Ilyen hely a Tagyon Birtok is, ami a szürreális formájú Hegyestű közelében, Zánka és a Káli-medence szomszédságában található. A birtok eredetileg egy baráti társaság törzshelye volt, ide jártak bulizni, aztán szépen lassan áttértek a szervezett összejövetelek lebonyolítására.

Ez egy olyan hely, ahol mindenkit barátként kezelnek, függetlenül attól, hogy öt éve vagy öt perce ismerik. A hagyományos értelemben vett kiszolgálást felejtse el, itt a közvetlenség a fő vonzerő a bográcsos, házias ételek és persze a borospince mellett. A zöldségek és a gyümölcsök a birtok 600 négyzetméteres konyhakertjében és a gyümölcsösben teremnek, az alapanyagok nagy részét a környékbeli termelőktől veszik. A borospince természetesen tele van balatoni borokkal. A Tagyon Birtok nem működik szálláshelyként, azért érdemes megoldani a hazajutást.

2015.07.19/Július 25-én Anna-bál, az Anna Grand Hotel patinás termeiben és kertjében. 170 év hagyományát őrző táncprogram, mulatság Vörösmarty, Jókai és Blaha Lujza örökében. A díszvendégekkel együtt ötszázan vesznek részt az esten, a menet a Vaszary Villa kertjéből indul. Akik nem jutnak be a bálra, azok sem maradnak  programok nélkül, soha ennyi rendezvény nem kísérte még a bált. Lesz prímásverseny, operagála illetve kóruskoncert a Gyógy téren, két szívhalászat, és egy kis mediterrán hangulat a Blaha utcában. Magáról a bálról az első képes beszámoló itt.       

 
 
 
 
 
 

 

A füredi Boór Bettina a 190. Anna-bál szépe

2015.07.25/A 190. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi elsőbálozó Boór Bettina lett. Az első udvarhölgynek a szintén füredi 16 éves Barna Dorinát választották, a második udvarhölgy a komáromi Szép Csenge. A bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.    .    

25 borász a Borheteken

2015.07.07/Augusztus 8-án kezdődik az idei Borhetek. Íme a kitelepülő borászok listája.

 

Augusztus 8.-30. között újra Borhetek. Huszonöt borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek három héten át a Tagore sétányon. 

A kitelepülő borászok listája:
Balogh Pince 
Szabó és Fia 
Mészáros Pince
Söptei Pince 
Koczor Pince 
Dobosi Pincészet 
Fodor Gyula 
Domonkos András 
Gyukli Pince
Hudák Pince
Feind Borház
Fodor Béla 
Figula Pincészet
Horváth Borház 
Koronczai Pince 
Ódor József 
Piffáth Lajos 
Kálmán Pince
Lakatos Tibor 
Jásdi Pince 
Lídia Borház 
Zelna Borászat 
Homola Pincészet 
Paloznaki Péter Pince 
Szent Benedek Iskola

Július 25

Strandkoncert Strand Vendéglátósok-Önkorm

.Sztárvendég Wolf Kati

 

 

Levendulaszörp

1 fazék (friss) levendula szárastul, kevés cseresznye vagy almával, hideg vízben és helyen áztatva 24 órán át, 

 hozzáadva 2 citrom levét és héját, és citromsavat.

A sziruphoz:

½ l víz

1 kg cukorral felmelegítjük, keverjük, amíg elolvad a cukor

Az áztatott levendulát, gyümölcsökkel és sziruppal együtt rövid ideig felforraljuk, majd pihentetjük. Ezután leszűrjük a levét, amit ismét felforralunk. A szép, rózsaszín levet beletöltjük jól kimosott üvegekbe, lezárjuk őket, hogy vákum keletkezzen. Különleges immunerősítő szörp.

 

Művészetek Völgye 2015. Kulturális és összművészeti fesztivál

2015.07.24. - 08.02. 8294 Kapolcs , több helyszínen

 

Megújul a 25 éves Művészetek Völgye. A fesztivál idén július 24-től augusztus 2-ig három településen, hatvannál is több udvarban és harmincöt helyszínen, több ezer programmal és fellépővel készül a Balaton-felvidéken. A jubileum alkalmából idén még jobban koncentrálnak a fesztivál alapértékeire. A Művészetek Völgye mindig közvetlen, felszabadult légkörű, a magyar kulturális, zenei, színházi, irodalmi élet színe-javát felsorakoztató programsorozat volt, és ez idén sem lesz másként.

Info:

8294 Kapolcs , több helyszínen

GPS: 46.9542655944824 | 17.6066207885742Megnézem a térképen

Információkérés (Látogató) Megrendelés (Partner)

 

https://welovebalaton.hu/bor.gasztro/bufeforradalom.alakul.az.eszaki.parton

https://stilantik.wix.com/csigo

DANIEL SPEER BRASS - CARMEN SHOW - YouTube

DANIEL SPEER BRASS:BILLIE JEAN SHOW - YouTube

 

A Balatonnál gond lehet a zárvatartás

Elhibázott kormányzati döntés a vasárnapi zárva tartás – derül ki a kormánnyal szembefordult Magyar Nemzet balatoni riportjából. A Szomorú vasárnapok című cikk szerint a turisták érkezésével nehéz lesz állni azt a rohamot, amely szombatonként vár a boltokra.

Kifogásolta a döntést a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület vezetője is. Igaz, 200 négyzetméter alatt nyitva lehet a bolt, ha a tulajdonos családtagja dolgozik benne és a szerdától érvénybe lépő miniszteri rendeleti módosítás szerint nem kell szakirányú képzettség bizonyos termékek értékesítésére.

Ezen kívül még egy kiskapu van: a strandok területén nyitva lehetnek azok a boltok is, amelyek egyébként a zárva tartás szabályozása alá esnének. Az érintett jogszabály 14. paragrafusa szerint ugyanis "a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre" nem vonatkozik a kinyitási tilalom.

https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/levendula_hetek_2015/

Levendula Hetek - 2015.

Levendula SZEDD MAGAD! Szüreteljünk közösen levendulát!

Balatonakali-Dörgicse

2015. június 21-tól július 7-ig (a virágzás függvényében) minden nap 

Tihany

Programok a Levendula Ház Látogatóközpontban a Levendula Hetek alatt, hétköznapokon:

2015. június 15 - 19-ig, június 22 - 26-ig és 2015. június 29 - július 3-ig H-P (csak hétköznapokon):

10.00 órától a látogatók megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról.
13.00 - 16.00 között levendulás kézműves foglakozás a foglalkoztató teremben.
A kézműves foglalkozáson a részvétel 400,- Ft/fő!
17.00 órától Ötórai tea! A belépőjegy megváltásával vendégünk egy levendula teára, aki magával hozza kedvenc bögréjét!

Programok a Levendula Ház Látogatóközpontban a Levendula Fesztivál idején: 
2015. június 19-én, pénteken:
20:00 órakor: Kövi Szabolcs koncert a Levendula Ház kertjében. A jegy ára 900 Ft/fő.
2015. június 20-án, szombaton: 
10:00 órakor túra az Aranyházhoz, 
18:00 órakor túra az Öreg levendulásba.
2015. június 21-én, vasárnap: 
Fakanáltól nyenyeréig! a Levendula Ház kertjében - egész nap - részletek
14.00  Csizmazia Csönge mesekuckója a Levendula Ház Látogatóközpont udvarán
16.00 Sic Transit Folk Műhely műsora Levendula Ház Látogatóközpont udvarán


A Levendula Ház minden nap, ünnepnapokon is, egész nyáron nyitva tart! * interaktív kiállítás a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levenduláról * film * levendulás ajándékbolt és teázó * tanösvény
Levendula Ház Látogatóközpont
Cím: 8237 Tihany, Major u. 67. | Telefon:  +36 87 538 033
levendulahaz@gmail.com
A Levendula Hetek hivatalos 
facebook oldala
A Levendula Ház Látogatóközpont hivatalos facebook oldala

jun. 12.

https://www.openroadfest.hu/hirek/

Szenvedély, kreativitás és Battle of the Kings!

Posted on 2015-04-03

Lassan, de biztosan közeledik a fesztiválidőszak, amikor kitörve a mindennapokból kicsi és nagy elindul Alsóörsre, hogy részese legyen a 16. Open Road Festnek. Ebben az évben a szakértelem különlegességbe burkolózva, a Harley-Davidson új modelljét vette célkeresztbe, a Street 750-es gépet, ami a fesztivál egyik kimagasló csodája lesz.

ELOLVASOM

https://kirandulastervezo.hu/celpont/dorgicse/gernye-hegyi-piheno-panorama-szalonnazo

Az Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom mellett található a Gernye hegyi pihenő, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a szemközti Balázs-hegyre, alsófalura és a Zánkáig futó szőlősorokra.

Ugyanitt tűzrakó helyek várják a megpihenni vágyó vándorokat.

 

Dörgicse 8244
Hungary
46° 55' 7.1616" N17° 43' 23.1852" E

A középkori egyházi építészet szép emléke az itt található XIII. századi alsódörgicsei templomrom, mely az érett román stílus jegyeit mutatja.
Tornya ikerablakos és a hajó teljes szélességében helyezkedik el.
Szentélye egyenes záródású.

A Gernye oldalában megmaradt ormfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé.

jun. 6.

...csámpás kisangyalom...

https://www.youtube-nocookie.com/embed/m7kOl0RE1nU?rel=0&showinfo=

 

Képtalálatok - levendula Olaszországban

https://www.programturizmus.hu/partner-csigo-malom-stilus-galeria-gyulakeszi.html

Csigó-malom - Stílus Galéria | WeLoveBalaton.hu  

Tapolca-Gyulakeszi 

Pro Arte Nyári Művészeti Fesztivál 2015. június 21.- augusztus 2.

Támogató:

MANGO,panzió,étterem és café-bar

Szép is, finom is!

https://www.mangopanzio.hu/    Ajka

június 6.

Szombaton:

Jöjjön el június 6-án egy közös sétára mellrák ellen!

 

Gyulakeszi

A Csigó Malom - Stílus Galéria Tapolcától pár kilométerre Gyulakesziben várja az antik lakberendezési tárgyak után érdeklődőket. Régi antik és stíl bútorok, lakberendezési tárgyak, porcelánok, szőnyegek, festmények, kézimunkák értékesítése. Az emeleten, a képzőművészeti kiállításoknak és gyűjteményeknek helyet adó Pro Arte Művészeti Galéria és Szalon, valamint a művészeti előadásoknak helyt adó Pro Arte Pódium Szinpad található, amelyet egy kis társalgó kávézó egészít ki. A programok között koncertek, művészettörténeti előadások, irodalmi és zenei műsorok, képző és iparművészeti kiállítások is szerepelnek. Szeretettel várjuk Látogatóinkat, a hét minden napján 09 órától 18 óráig.

 

PRO ARTE NYÁRI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
2015 június 21- augusztus 16

Helyszín: CSIGÓ MALOM -műemléképület 
PRO ARTE MŰVÉSZETI GALÉRIA ÉS SZALON .

Balaton-felvidék 8286 Gyulakeszi Kossuth Lajos utca 109

Galériánkban kiállítás nyílik, kamaratermünk komolyzenei koncerteknek valamint énekes színész vendégeink előadásainak ad helyet és szalonunk a társasági élet meghitt helyszíne lesz ebben a szezonban is.

Mottónk: "SZINHÁZ ÉS ZENE AZ EGÉSZ VILÁG"

Nyitó koncert
2015 június 21, vasárnap 17 óra

"KERESZTÜL EURÓPÁN"
Tompos Kátya (ének) és Hrutka Róbert (gitár) közös koncertje.

A nagysikerű fiatal előadó páros rendkívűli élményt nyújtó koncerttel nyitja az idei nyári fesztivált

Belépőjegy: 3.500 Ft.
PRO ARTE Hűségkártyával: 2.500 Ft.
Szakmai jegy: 1.500 Ft.
Diákjegy: 500 Ft.

AJÁNDÉK PROGRAMUNK

A helyszínen működő STÍLUS GALÉRIA-ANTIKVITÁS 500 forint értékben bonus ajándékkártyát ad minden jegy mellé, ami 2.000 forint fölötti vásárlás esetén az üzletben beváltható.

Jegyfoglalás telefonon, e-mailen és a helyszínen

Bartunek Katalin +36 20 534 1333
bartunek.katalin@gmail.com

Tompos Kátya: Csak a szívem érzi

Vers: Szép Ernő Zene: Hrutka Róbert Ének: Tompos Kátya Album: Keresztül Európán (2013)

Stílus Galéria, Antikvitás

 

május 25.

Magyar filmsiker Cannesban, hurrá!

https://kulturzsiraf.blogspot.hu/2015/05/nagydijat-kapott-saul-fia.html

 

https://kulturzsiraf.blogspot.hu/2014/12/onodi-eszter-swing-nem-olcso-poenkodas.html

 

https://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/levendula/1826-10-tipp-hogy-gyoenyoer-viragzo-levendulank-legyen-a-kertben

Köszönöm küldőjének. Nézzétek meg itt ezt a kis gyöngyszemet

https://www.facebook.com/video.php?v=15912844544192

 

Szép volt Bogi! Nem rajtad múlt! Kb. ide sorol be minket Európa 26 országa a gazdasági fejlődést tekintve is, 22. hely a bóvli kategóriában, nem csak a háború ellenes dalt értékelve. Mi, itt tartunk, általuk megítélve, mi, akik az agresszorral, Putyinnal mutyizunk, Ukrajna szomszédságában, ahol elszakított magyarjaink élnek - és halnak meg értelmetlenül. Mi csak halkan szólunk, hogy senki meg ne hallja, úgy énekelünk, magunknak.

Május 19. 

Duna Tv

Ma este a mi Bogink áll és énekel az Eurovizió szinpadán, háború ellenes dalával. Kicsit távol a '70-es évek protestsong-jaitől és nem csak időben, itt Európa közepén, Ukrajna szomszédságában. A téma nagyon aktuális, de sajnos a mi szánkból ez most hiteltelen. És ezt tudják sógoraink is jól, akik ismernek bennünket. Most náluk folyik a verseny, mivel tavaly Concita Wurst  nyert egy jó dallal és vitatható külsővel.

Azért mi csak szurkoljunk a mi Boginknak. Más kevésbé teszi ezt.. 

https://www.origo.hu/itthon/20150519-elo-percrol-percre-eurovizios-dalfesztival-2015-csemer-bogi.html

Boggie bejutott az Eurovíziós dalfesztivál döntőjébe – itt megnézheti, hogyan szerepelt | Híradó

  1. Csemer Boglárka
    Énekesnő
  2. Csemer Boglárka, vagy művésznevén Boggie, továbbá külföldön gyakran A magyar lány, illetve itthon Parfümös Bogi magyar énekesnő. Parfüm című dalának videoklipje által vált világszerte ismertté. Wikipédia
  3.  
  4. Született1986. november 30. (életkor 28), Budapest

https://www.eurovision.tv/page/history/year/participant-profile/?song=32893

https://mek.oszk.hu/01300/01348/html/nagykep.jpg

https://www.balatonfured.hu/

https://veol.hu/balatonfured/szepseges-gepkocsik-balatonfureden-1699622

Veteránok és luxusautók a sétányon

Veteránok és luxusautók a sétányon

2015.05.06/Valódi műalkotások, az utakról már rég eltűnt muzeális értékű veterán autók szépségversenyét rendezik meg a Vitorlás téren. Stílusos formák, elegancia, igazi esztétikai élmény nemcsak autókedvelőknek. A Keresztapa című filmben használt autó és a nyolcvan évvel ezelőtti díjazott is itt lesz Füreden.

 

A Vitorlabontó ünnepség keretében május 16.-17. között rendezik meg a balatonfüredi Concours d’ Elegance versenyt, amelyen több mint negyven, legalább harminc évvel ezelőtt készült, eredeti, üzemképes, klasszikus autó vesz részt.

Látható lesz egy T44-es Bugatti, amely 1930-ban Franciaországban nyert versenyt, több háború előtti BMW, Wanderer illetve Mercedes, köztük a legendás 600-as - ilyet hajtott a teljesség igénye nélkül Roy Orbison, John Lennon, Mao Ce Tung és VI. Pál pápa is. Az 1963-ban készült autó egyébként a maga korában abszolút luxusnak számított, ebben volt először hidraulikusan működtetett ablak, tolótető és csomagtartófedél. Itt lesz a negyvenes évek Amerikájának iránymutató formai megoldásaival meghatározó modelljévé váló Cadillac, egy 1960-ban a franciaországi Fourchambault falucskában készül kisautó, a Vespa 400, és látható lesz az a Cadillac is, amelyet még a klasszikus Keresztapa című filmben használtak.

 

Ez itt én vagyok:

Luxus autók lehet, hogy vannak, de a Tagore  sétány elvesztette ősfás, bensőséges hangulatát, párás klímáját. Itt a közelben még a muskálijaim is másképp, dúsabban, pirosabban virágoztak, eddig. Megcsonkított parkká változtatták a régi korzót.

Kivágták a nagy platánfák és égigérő nyárfák több példányát. Sírni tudnék értük, mint a macskámért, amikor elpusztult. Mert kell a hely a mobil lelátóknak, a tömegnek, hogy a vizen hírdethessük nemzeti nagyságunkat. Utána meg szépen csendben bemenekülni a mobil WC-kbe, mert kollektív hasmars járvány tör a résztvevőkre, aztán jól elhallgatva az egészet. De nekünk kell Füredre vizes világbajnokság. 

 

május 1.

https://www.nyitottbalaton.hu/

https://www.atv.hu/elo-adas

https://www.femina.hu/utazas/gyonyoru_arboretumok_itthon

https://www.femina.hu/utazas/vilagorokseg_magyar_helyszinek

Képtalálatok – Levendulamajor

Balatonakali - 5. Akali bor napja mandulavirágzáskor - 2015. március 27-29.  

https://www.balatontipp.hu/index.php?p=balatoniprogramok&id=1311

 

 

Ingyenes bor- és sütemény kóstolással, borversennyel, nyitott pincékkel várják az érdeklődőket három napon át Balatonakaliba.

A program a balatonakali önkormányzat és az Akali Borút Egyesület közös szervezésében kerül megrendezésre.

 

https://hvg.hu/instant_tudomany/20150320_napfogyatkozas_europaban_fotok

https://index.hu/mindekozben/poszt/2015/03/20/napfogyatkozas_2015/

Képtalálatok - pozsonyi kifli

 

Itt nálam már volt korábban is  Szomorú vasárnap 

 

Szent István óta lett ez a nap vásárnap. 
Ma zárnap. – Tünete agybéli válságnak. 

Szomorú vasárnap! 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2015/03/14/szomoru_vasarnap_napja_a_haragnak_read_fent_fogai_harapnak_harrachnak/

Már csak azért is szomorú a vasárnap, amelyik zárvatart, mert, 49 milliárdba kerül ez az országnak, minuszba!

Pedig bóvlik vagyunk. Már nem nagyon, csak kicsit vagyunk bóvlik. Befektetésre nem ajánlott ország.  

 

Villamosjárat

https://www.youtube.com/embed/madyXWc_5W4?feature=player_detailpage

 
Ez fantasztikus!
Afrika legszebb hangjai
 
 
 

Balatonfüred testvérvárosa Arpino Közép- Itáliából. A várost 4 ezer éves falak veszik körbe a hegytetőn. A legenda szerint a 3 m falakat a Küklopszok emelték. 

Minori község (comune) Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében. Az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO Világörökségének......

Képtalálatok - Minori

Blog - Egyéb - Levendárium

 

 https://hvg.hu/nagyitas/20121204_Macskak_a_vilag_korul_Nagyitasfotogaleria

 

ADELE - Skyfall (Official video HD) - YouTube

From Russia with Love…?

https://figyelo.hu/

https://globspot.hu/nezz-szet/szicilia-a-meglepetesek-szigete/

Február

Ma reggelre egy kis tacskó kutyust találtunk a házunk eresze alatt. A macskák érdeklődéssel szagolgatták körbe, annyira elcsigázott állapotban volt. Remegett, fázott és hagyta, hogy bebugyolálva elvigyük az orvoshoz. Hál’istennek volt benne csipp, és hamarosan megérkezett a gazdája, aki egy vadász volt. 10 napja vadásztak itt a hegyen, akkor veszett el a kiskutya. Kóborolt az erdőben, kiéhezve, átfagyva, segítséget keresve. Meleg tejet ivott és szó nélkül megette a macskakekszet is.  A tacskónak jól végződött ez a kaland.  Raja kívül elveszett még 4 nagyobb kutya, most itt csatangolnak valahol a hegyen, akikre nem jól vigyáztak gazdáik. 

 

A kutyusok nem kerültek meg. Tovább növelik az országban 10 ezrével csatangoló kóbor ebek számát. Segíts az elhagyott állatokon!

 

Emlékkönyvek az emlékeimből: My memories...

Képtalálatok - scrapbook

 

https://vilagorokseg.blog.hu/2014/07/30/barlanglakasok_materaban_olaszorszag

 

A parton magukra maradt fekete kiscicák gazdit keresnek.(Galéria)

 

2015. január 1. de. 11.15-tól koncert Bécsben.

https://www.luxorium.hu/Becsi_Ujevi_Koncert

Johann Strauss: Kék Duna keringő - YouTube

Képtalálatok - szilveszter

 

 BÚÉK_2015_CsCs.mpg

Csaba és Magdi szép képeivel, saját készítésű finomságaival kívánok szerencsés boldog 2015. évet a lenedulaterápia követőinek. Köszönjük.

 

Levendulazsákok a galériában.

2014. december vége

  Chut

Beautiful ,.winter is upon us.........enjoy!

This is worth every second of the four minutes it takes to watch, beautiful.

 The photographer must have spent many hours in making this video and must have a fantastic zoom: and how about the slo-mos!
(click  on “Chut” below)

  Chut

A fiatal tehetségek zenéje a műsorban igazi koncert élmény, a Duna Tv ismétli, karácsonykor is.

dec 19. 20'20   M1 Finálé Virtuóz fiatal zenészek, Holnap az előző ismétlése.
 
Ági munkái művésziek. (Galéria)  Lehet rá licitálni!

Beigli karácsonyra | NOSALTY – receptek képekkel

 

https://www.nosalty.hu/ajanlo/17-pazar-toltott-sult-karacsonyra

 Pénteken, dec 19-én:a Finálé, a győztes fiatal zenészek versenye, szombaton, 20-án a döntő ismétlése.

https://virtuozok.hu/

Virtuózok - YouTube

Nem láttátok a Klubrádiót valahol?

https://nol.hu/velemeny/megtalaltuk_a_miniszterelnoksegen_a_klubradio-kapcsolot-1445461#

Foltvirágok

Veszprém, 2014. dec. 8.-tól ísmét Foltvirágok, a Művelődési Házban

ttp://gyogyszernelkul.com/levendula-varazslat-csomag/

 

 Ki ne emlékezne a Grease című filmre, vagy legalább belőle egy-egy dalra. Az 1978-ban bemutatott alkotás főszereplője John Travolta mellett Olivia Newton-John volt, aki egycsapásra világhírű lett. A színésznő most a floridai Jupiter-szigeteken lakik egy gyönyörű villában, melyet itt megnézhetsz.

https://www.femina.hu/vilagsztar/olivia_newton_john_haza?img=5&code=0000141405008570910d2njw8pfja#kepescikk

Grease- You're the one that I want [HQ+lyrics] - YouTube

Képtalálatok - liv aid

A mellrák megelőzésére  használatos eszköz

 Liv-aid, emlőrák megelőzés - liv-aid.hu

https://www.youtube.com/watch?v=OlCgcBbmod8

Virtuózok | MédiaKlikk

https://www.mediaklikk.hu/musor/virtuozok/#

Virtuózok, fiatalok, magyarok, és varázslatosan zenélnek .Aki. online megnézi, ő lesz 10 ezredik követőm. Írjon nekem a freemail-re. Köszönöm.

Képtalálatok - divathét 2014

Lehet ámulni és bámulni az idei őszi divat diktátorainak új kollekcióit és képeit.

Új levendulacsokraim is divatosak. 

https://www.port.hu/pink_floyd_-_a_fal_pink_floyd_the_wall/pls/w/films.film_page?i_film_id=14161

Képtalálatok - a fal

https://www.goldmusic.hu/

www.radiogold.hu

Rádió Gold. Aranyhang a múltból, a Net-en át. 

A Rádió Gold  a ’60-70-es évek zenéjét  közvetíti egész nap, Hallgassátok a popzene klasszikusait, a rock and rollt, az örökzöld slágereket! A zene generáció független.

 

Ma a  Közfelháborodás napja van. Nov 17. 

 

Elkészültek a nagy levendulazsákok. Benne levendula csokrok illatoznak. Nyers vásznakon régi, megsárgult képeslapok lenyomatai, csipke, és lila szalag, fogja össze, mint egy régi szoknyát,  Régies, s most újra divatos.. Vintage, a Te stílusod. 

Képtalálatok - vintage A zene generáció független

Képtalálatok - halfüstölő

Ma, október 19-ig a honlapomat követők száma: 8999  Köszönöm, akik velem tartottak. 

Október, a mellrák elleni összefogás hónapja. Sétálj velünk, hogy felhívd a figyelmet a mellrák megelőzésére. Viseld magadon a pink színű jelet.

https://www.egeszseghid.hu/

https://www.liv-aid.hu/

Kedves Osztálytársam,

Érdeklődésedre elmondom, a méhek szerelmesek a levendulába. Az első kinyílott kék virágtól, június elejétől július végéig rengeteg méh lepi el a mezőt. Hogy honnan jönnek? Nem tudni, de ők tudják, hova kell érkezniük. Feltöltik receptoraikat betegség, atka ellen és kiváló virágport gyűjtenek be.

Most van itt a levendula telepítés ideje. A szabadgyökeres növényeket ajánlom, 1x1 m távolságra ültetve, jól előkészített, felszántott talajba. A hosszantartó virágzáshoz többféle levendulát ültessünk. Először nyílik a francia, majd két hétre rá az angol levelndula július közepéig. Ez jó a méheknek is, akác virágzás előtt. 

A levendula nem szép magányosan, cserépben, vagy miután learattuk. Az év nagyrészén száraz kóró képét mutatja. Helye a fényes hegyoldal, csoportosan, kötésben, madártávlatból nézve. Vagy egy partközeli vitorlásról, igaz, Kapitány Úr?. 

https://levendulamagazin.hu/levendulas-kepek/116-mehek-es-a-levendula

levendula méz

Szeptember 30-ig 8555-en követtetek honlapomon február óta. 

Szeptember

A Balaton Felvidék szüretel. A sok csapadék  szőlőbetegségeket is hozott, most meg szétrepednek a bogyók. Le kell szedni a még egészséges termést..

https://www.mediaklikk.hu/kossuth/  Hajnaltáj

szept 11. Levendula aratás 2.

https://www.mediaklikk.hu/musor/ahely/

Korkóstoló | MédiaKlikk

Mégegyszer: Szomorú vasárnap. Akarjátok a szöveget is? A film is jó volt, kár, hogy itthon nem volt siker.                                    

Seress Rezső - Szomorú vasárnap - Gloomy Sunday ...

https://www.levendulagyogytorna.hu/schroth-terapia/

https://magyarno.com/masszazs-az-alternativ-terapia/

Képtalálatok - levendula terápia

Szept. 4.-én de. 11 óra MRádió, Farkas Erika, a Hely, Levendula aratás Tihanyban. Hallgassátok meg.

https://www.mediaklikk.hu/musor/ahely/

Képtalálatok - levendula ház tihany

A levendula kengurú 60 cm hosszú, 42 cm széles és 4 nagy csokor levendulát tartalmaz. Egy db az erszényében.

A levendula idén sokat termett, gondossággal arattuk. szárítottuk. Az egészséges virágfejek megőrízték erős illatukat és mélylila színüket, amelyek különleges új termékek megtöltésére szolgálnak.

Az AROMAVÍZ,  ORVOSI LEVENDULA (Lavandula angustifolia) frissít, fertőtlenít, bőrproblémák megoldására ajánlom, szórófejes kiszerelésben.

 

Honlapomat - a nyári uborkaszezon idejét is számítva-  7 ezer alkalommal követtétek a márciusi kezdetektől.  Köszönömm,

 

Augusztus 20. A tüzijáték Neked is szólt.

Images for tüzijáték augusztus 20

Brahms: V. Magyar Tánc - YouTube 

A mintegy félórás, 7 felvonásos fényjátékhoz Borcsik Attila, a Petőfi Rádió főszerkesztő-helyettese válogatta össze az aláfestő zenét. Íme a teljes lista, mit hallgattunk a tűzijáték alatt:

https://petofiradio.postr.hu/tuzijatek-zene

1.

  • Liszt Ferenc - Les Préludes (Magyar Állami Hangverseny zenekar, Ferencsik János)

2.

  • Kormorán és az MR Szimfónikus Zenekara - Gloria
  • Kormorán és az MR Szimfónikus Zenekara - Benedicamus Domino Sacra Corona
  • István Király - Nyitány (Op. 117) Music By – Beethoven - Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
  • Balkan Fanatik - Repülj madár (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok
  • Irie Maffia - Pretty Little Thing  (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok
  • Liszt Ferenc - Hunok Csatája (Hunnenschlacht) R. 367 - A Magyar Rádió Szimfonikus kara
  • Kormorán és az MR Szimfónikus Zenekara - Sanctus
  • Kormorán és az MR Szimfónikus Zenekara - Rex Gloriae

3.

 

 
  • Kodály Zoltán - Galántai táncok
  • Weiner Leo -  Róka tánc
  • Coppelia: Csárdás - Magyar Állami Hangversenyzenekar
  • Liszt Ferenc - Hungaria - Magyar Állami Hangverseny zenekar, Ferencsik János
  • Caramel - Lélekdonor  (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok

4.

  • Brahms - Magyar táncok - WoO 1  No. 1 in G minor
  • HiperKarma - Amondó  (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok
  • Hector Berlioz - Rákóczi induló a Faust elkárhozásából - Állami Hangversenyzenekar, Ferencsik János
  • Franz von Suppé - Könnyű lovasság - Nyitány - Magyar Állami Opera Zenekar
  • Liszt Ferenc - Allegro marziale animato

5.

  • Grand Hotel Budapest - Alexandre Desplat - Daylight Express to Lutz
  • Grand Hotel Budapest - Alexandre Desplat - Canto at Gabelmeister's Peak
  • Ludwig van Beethoven - Ode to Joy - Symphony No. 9 in D Minor, Op.125 "Choral": IV. Presto - Allegro assai -  Hungarian State Orchestra
  • Bartók Béla - A fából faragott királyfi - Sz. 60, BB 74 (Op. 13)
  • Kodály Zoltán - Háry János - A Jó Lovas Katonának Janos Ferencsik: Állami Hangversenyzenekar, Ferencsik János

6.

  • Kodály Zoltán - Háry János - Intermezzo
  • Compact Disco - Sound of our hearts  (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok
  • Erkel Ferenc - Bánk Bán - Prelude 1
  • Pannonia Allstars Ska Orchestra - A Tenkes Kapitánya  (Szimfonik változat) - MR Szimfonikusok

7.

  • Bartók Béla - Magyar képek
  • Farkas Ferenc - Furfangos diákok - Suite 5
  • VadFruttik - Lehunyom a szemem
  • Dohnányi Ernő - Fisz-moll szvit - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
  • Egressy Béni/Vörösmarty Mihály - Szózat - A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
  • Rózsa Miklós - Ben Hur - Parade Of The Charioteers - Seattle Symphony Orchestra, Cliff Eidelman

Augusztus

 

Az Idei nyáron aratott, szárított, szép, egészséges levendula virágokkal teli új párnák és zsákok, 20 g virágot tartalmaznak. A levendula aromavíz szórófejes flakonban van.   A levendula kengurú 60 cm nagy és 4 csokor levendulát tartalmaz.

 Ha szükséged van levendulára, írj:

katalin.matok@freemail.hu

 

Dörgicse - Wikipédia

Programok, események Dörgicsén 2014-ben - Dörgicse

https://www.balcsi.net/dorgicsei-templomromok.html

Dörgicse - Alsó-dörgicse - Boldogasszony templomrom - www.dorgicse.info

A középkori egyházi építészet szép emléke a XIII. századi alsódörgicsei templomrom, mely a  román stílus jegyeit mutatja. Tornya ikerablakos és a hajó teljes szélességében helyezkedik el. Szentélye egyenes záródású.
A Gernye hegy oldalában megmaradt oromfalával messzire látszóan magasodik Dörgicse falu fölé.

Dörgicse, Levendula Major

Levendarium - Dörgicse, Hungary - Egészség/szépség ...

https://azenkerteszem.com/gallery/1525-2/

A levendulaterapia virágai is Dörgicsén nyíltak, gyönyörű sötétlilában, dupla, hosszú virággal. Learatáskori tapintása olajos, illata erős, bódító volt, az egészséges növény virágzatát mutatta.

Képtalálatok - Dörgicse

Dörgicse

Dörgicse község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban, 4km-re a Balatontól.

https://www.consultrade.hu/index.php?lng=hun&page=41

Képtalálatok - Levendula Fesztivál Tihany 2014

Lesz jövőre is!

https://www.youtube.com/embed/_l7sak6Vlq8?rel=0

Június

A Levendula Fesztivál ideje alatt honlapomon már 5 ezer látogatást tettetek. 

0630-7147789 .

lavandameli@gmail.hu   

 

Szép volt Fekete Párduc! Nem felejtünk Grosics Gyula!

Foci VB Brazilia 2014

Nézd élőben:

https://www.telesport.hu/

 

https://www.nemzetisport.hu/

 

https://www.origo.hu/foci-vb-2014/index.html

Eredmények:

https://www.origo.hu/foci-vb-2014/menetrend/index.html

 

https://www.origo.hu/foci-vb-2014/latvany/panorama/index.html

 

Szambázzunk át Brazíliába, a karneváli hangulatból a foci vébére!

https://travelo.hu/tavol/2014/03/03/rio/

 

aregikert.hu

Ezennel véget ért az én kis zenei terápiám. A zene jó hanulatot kelt, kikapcsol a napi gondokból, vagy elrepít a múltba. A téli hónapoktól sokan követtétek a honlapom zenei fejezeteit, több, mint 4 ezren. Köszönöm, hogy velem tartottatok.

 
 

Június 6.

A közönségszavazatok után 2014-ben Cristina Scuccia nővér - aki apáca - a The Voice győztese Itáliában.

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-e02e6d98-ed2a-4ba2-8251-ddf21747746f.html#p=0

 

Június 5.

Ki lesz a The Voice győztese Itáliában? Még nem tudjuk. Ma este döntő. (jun. 5. RAI 2, 21.10-től)

Négyen vannak versenyben, köztük énekel Cristina nővér is. Fellépése a The Voice adásában világszenzációt keltett, s a műsor alatt is jól teljesített az apáca. A templomi énekeken csiszolódott stílusa, nem a mai Itália hangja, 2014-ben.

 

https://sport365.hu/videok,videok,video-ricky-martin-is-irt-egy-vb-dalt-inkabb-ment-volna-kapalni-,70326

 

Június 3.

Fool Moon. Mégegyszer Telihold. Nagyon jók.

https://www.youtube.com/watch?v=RSwpiklXdL4

Június

Levendula Fesztivál 2014 Tihany

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. A Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel vár mindenkit a X. Levendula Fesztivál és Levendulás Napok rendezvényeire!

LEVENDULA SZEDD MAGAD! (a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében)

2014. JÚNIUS 16–JÚLIUS 6-IG minden nap 10:00 órától 20:00 óráig a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen. Aratótáska a helyszínen vásárolható: 2 000 Ft/db

Levendula Hetek a Levendula Ház Látogatóközpontban

2014. JÚNIUS 16–20-IG, JÚNIUS 23–27-IG ÉS 2014. JÚNIUS 30–JÚLIUS 4-IG hétfő-péntek (csak hétköznapokon)

10.00 órától a látogatók megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról - térítésmentes

13.00 - 16.00 között kézműves foglakozás a foglalkoztató termében. Belépődíj: 400 Ft/fő

17.00 órától Ötórai tea! Vendég egy levendula teára, aki hozza magával a saját bögréjét!

JÚNIUS 20. péntek 20.00 óra Levendula Ház Látogatóközpont

Koncert különleges helyszíneken, vendég: Kövi Szabolcs Belépődíj: 900 Ft/fő

2014. június 21. szombat, Belső-tó partja

9:30 Nordic Walking túra Galambos László vezetésével

10.00 Rövid túra az Aranyházhoz

10.00 Kézműves műhelyek – Kézműves kirakodóvásár

Gyerekeknek kézműves játszóház a LEVENDULA jegyében

Népi fa játékpark

11.00 Paprika Jancsi Csúzlizdája

13:30 Fújd fel dudás a dudádat! – a Kákics együttes zenés műsora a magyar parasztság hangszereivel

14:30 Hujákolók- a Miamanó Színház óriásbábos műsora

16.00 Táncház Csizmazia Csöngével

18.00 Kirándulás az Öreglevendulásba

A 10:00 órakor és 18:00 órakor induló túrákon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei mutatják be a látnivalókat.

Mádl Ferenc tér:

17.00 A tihanyi Echo Citerabanda műsora

18.00 Bar-Talk együttes műsora

20.00 Rakonczai Imre zenés estje

2014. június 22. vasárnap, Belső-tó partja

9.00–19.00 A fakanáltól a nyenyeréig… Ismerkedés a magyar népi hangszerekkel

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont kertje – Tóth László műsora

 

Június 1.

Akarjátok Ricky Martint? A listáról kiválasztható, 5 percben.2x is! Vida: dal a  Foci VB-re, Brazília!

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-790ca54c-fb55-4752-95ef-ef4622d3fbec.html#p=

 

Május 31.

Íme, a repp manapság Itáliában, kemény ritmussal, beszólásokkal, szólamokkal, a stílus mai, ütős. Ez nem Cristina nővér előadása, ez a zsűri volt.

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-b55dc201-fdf8-4c37-8d75-4b45c5e3e5d9.html#p=0

Május 29.

Ha tánc, hát legyen, még ha „piszkos”, akkor is. Így volt.

https://www.youtube.com/watch?v=WpmILPAcRQo

Íme, ezt a klasszikust, hogy adja elő dalban Cristina Scuccia nővér. (Nekem az eredeti az igaz.)

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-c9e34e66-0999-4af0-97dc-14c553041560.html#p=

Ma este elődöntő! Még 8-an versenyeznek, köztük Cristina. De ki lesz a The Voice olasz nyertese? Ma, 29-én este, Rai 2.

Május

Tihanyi látnivalók

Fövenyes

Nem jó film.

Május 28, 

Mielőtt elutaznánk Brazíliába a Foci VB-re, jöjjünk el Tapolcára kirándulni.

https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/tapolcai_tavasbarlang/1/1

 

https://www.zoldmuzeum.hu/elbuvolo-to-a-fold-melyen-a-tapolcai-tavasbarlang

Salsa, Samba, Brazilia, Foci VB

https://www.youtube.com/watch?v=vSSvD1jtcSs

https://www.vb2014.eu/

Május 25.

Szabad egy táncra?

https://www.youtube.com/watch?v=HNjVaaZXcBY

https://www.youtube.com/watch?v=GiTnEj_TdBc

https://www.vb2014.eu/

Michael Buble - Sway (Lyrics in the description) with Dance (HD):

https://www.youtube.com/watch?v=2_FDNT5geKM

Május 22.

Róma, Piazza di Spagna, ahol májusban nyílnak az azaleák, ősszel  pedig bemutatkozik az olasz divat új kollekcióival és még:

 Lara Fabian & Laura Pausini - La solitudine

Énekelnek a magányosságról, sok rajongónak.

https://www.youtube.com/watch?v=CebvCWsoU1I

Itt a kedvencem, duett:

Michael Buble feat. Laura Pausini - You will never Find 

 

Május 21.

Cristina Scuccia egy igazi, régi olasz dalt énekel Gianni Moranditól RAI 2 The Voice-ban

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-7cabcf2f-ed3d-4edf-b04e-d843e3e27710.html#p=

 

Május 20.

Egyszer végy időt magadnak, legalább másfél órát, hogy megnézhesd Lara Fabiant.

https://www.youtube.com/watch?v=F1a9Uc2pexA

Május 19.

Leticia 5 éves. Régen láttam már. De tudom, olyan szép lesz, mint a Kalandorokban a filmbeli lány, Alain Delonnal.  

https://www.youtube.com/watch?v=47v7QCY3hyo

【Les Aventuriers】Laetitia

Május 17.

Nyílik a levendula. A jégeső és a vihar sem tudta megakadályozni, a virágok kéklenek.

Május 15.

Szofi ma öt éves. Szeretettel köszöntöm őt, és anyukáját, Barbit is. Itt küldök egy kis balatoni mesét nekik.

Balatoni kecskeköröm legendája - minibusz.lapunk.hu

 

Vissza napjaink médea cirkuszához, ami szórakoztat. Tapasztalatom szerint mást is érdekel. Már 3000-en néztétek meg honlapomat. Küldöm Nektek távol Amerikába, az Óhazából, és sok más országba, ahonnan követtek.

Akkor már nézzük meg a tehetségek között a mi magyar Árnyék Színház Társulatunk 2013-as sikerét, megéri!

https://www.flixxy.com/britains-got-talent-shadow-theatre-group-attraction.htm

Hát kérem, így kell 47 év után is fiatalnak maradni, nem koptak el, igazi Gyémántok!

https://www.flixxy.com/the-diamonds-little-darlin-1957-2004.htm

És a mi magyar tehetséges csapatunk, Teljes Holdfényben:

FOOL MOON - It can't be over (Hungary) A Dal 2014 ..

https://www.youtube.com/watch?v=RSwpiklXdL4

https://www.youtube.com/watch?v=r7q9C360c-o

 

Malagyec! Brava! No, ez derék dolog volt, legalább olyan ügyes, mint az olasz apáca show – vagy tán jobb is?

https://www.flixxy.com/astounding-wire-balancing-act-tatiana-kundyk-ukraine-got-talent.htm

Cristina nővér előadásában a "Flashdance... What a feeling" – azért ez nem azaz érzés, ami volt a 80’-as években.

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-705c7698-2c81-4f88-a38e-05e8543b011f.html#p=

Május 14.

Levendula szaporításához a félfás dugványozást ajánlom. Ennek most van itt az ideje, illetve elkésve vagyunk hozzá, amit az esős, hűvös tavasz ellensúlyoz. Egy erős levendula bokorról vágjunk le néhány alsó, fás ágát, hosszú szárral. Szedjük le alsó leveleit. Jól előkészített, laza talajba, vagy tőzeges földbe, cserépbe dugványozzuk le a fás növényvégeket. Eredésig rendszeresen öntözzük. Ha tartósan hideg a talaj, pl. késő ősszel, az eredés bizonytalan. Ősszel válasszuk inkább a tőosztással való szaporítást, vagy a magvetést. Az elvetett magoknak szükséges a hidegsokk, hogy aztán tavasszal életre keljenek. 

 

Miért nincs esélyese
a foci vébének?

Egy hónap múlva kezdődik a vébé, de ki az esélyes? A házigazda brazilok? A címvédő spanyolok? A bombaerős németek? Igazából egyikük sem.

Május 11

Ötödik lett Kállay-Saunders, győztek az osztrákok

https://www.youtube.com/watch?v=T_RxJZ3N9kE
 

Május 10.

Ma, szombaton 21 órától: Eurovíziós Dalfesztivál, döntő, Kállay-Saunders András 21.-ként énekel a színpadon.  A határon túlról  szavazzatok rá, és versenydalára, a Running-ra. 

Május 9.

Kylie Minogue sikeresen küzdötte le a mellrákot. Most ismét fellépett az olasz élőshow-ban, s meggyőződhettünk róla, ragyogó formában van. 

 https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-ca26b4ec-6de9-4d47-bcad-fc73b266099f.html#p=0

 Olivia Newton-John is, aki meggyógyult a betegségből, a mellrák elleni harc élére állt. Emlékeztek a Grease c. film Rózsaszín Hölgyeire?

https://www.youtube.com/watch?v=ucU5c9ilIIc

A pink szín azóta az emlőrák megelőzését szolgáló, figyelem felhívás jelképévé vált. Emlékeztet a rendszeres ellenőrzés fontosságára, mielőtt a végzetes betegség kialakulna. Egy rózsaszín eszközt mutatok hozzá itt, Olivia Newton-John arcával és orvosának ajánlásával: A szűrési eszköz gyakori használata segít felismerni a mellben lévő, kezdődő elváltozásokat, csomókat.

liv-aid.hu

 

Grease - You're The One That I Want - YouTube

 

Május 8.

Azt hiszem, ezt a dalpárbajt Kylie Minogue nyerte, a versenyzők előtt magasan, és ezt " Nem tudom kiverni a fejemből..." Nézzétek meg Ti is:

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-c6267c2c-67ef-4733-9ffc-eb46e51d1b03.html

Május 7.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, Koppenhágában a mi amerikás-magyar Kállay-Saunders András világsztárunk! Gratulálunk! Szombaton este lehet szavazni rá és versenydalára, a Running-ra. 

https://www.nlcafe.hu/sztarok/20140506/eurovizio-kallay-saunders-andras/

 

És ki lesz Itália hangja 2014-ben? Ma este ismét a The Voice adása, (RAI 2, 21.10-től), ahol 3x öt fős csapatok versenyeznek, köztük énekel majd Cristina nővér is.

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-5663c138-b2f0-495d-9c12-14ffb5a91566.html#p=0

Emlékeztetőül a régi Apáca show-ból így szól a dal egyik feldolgozása:

Andre Rieu - I Will Follow Him

Május 4.

Ezt a majálist elfújta a Fagyosszentek korai érkezése. Legközelebb június 21-én találkozunk, amikor a Balatonon kezdődik a Levendula Fesztivál. Viszlát!

https://www.tihanyinfo.com/Tihany/Tihanyi_latnivalok/Oslevendulas.html

Éljen május elseje!

https://www.youtube.com/watch?v=XN0nQB6AOTw

Fonográf &_Zsuzsa_Koncz: 1964. - YouTube

Ezt a video-t csak kevesen nézték meg, de nekem többet jelent, mint másnak a 46 milliós nézettségű klipp.

Egyveleg - Koncz Zsuzsa És Sass Sylvia - Szabadság, Szerelem (Original Video)készítette: YouTube

A háttérben Budapest, a Duna és a nosztalgia.

Április 30.

Balatonfüred, a Tagore sétány árvácskái egy áprilisi borús, szomorú vasárnapon. Képgaléria

Április 29.

Tavasszal is lehet érdekes a Balaton! - Balatonfüred

Nyitott  programok, pincék után lépj be levendula teraszunkra!
 

Április 25.

A Voice-ban így énekelt Suor Cristina (Mariah Carey, Hero) és riválisa Benedetta. Cristina nővér elmondta, az elmúlt napokban együtt táncolt és énekelt rendi nővér társaival. Amúgy ő jutott tovább a versenyben.  

https://www.youtube.com/watch?v=3QSlGXvcVhU

Április 24.

A show folytatódik..., az olasz fővárosban és a Vatikánban is. A Vatikánban már ott van sok százezer boldogságos, a szentté avatásra várva

Mindenki látta Cristina Scuccia belépőjét a The Voice-ba, a többi 46 millió nézővel együtt? Elképesztő siker, és itt a folytatás, a következő adásban:

https://www.youtube.com/watch?v=Aex0f0j7EWk

A lányok csak szórakozni akarnak, énekelték.

The Voice Rai 2, ma este. De hol van Cristina Scuccia? Őt a zsűri tovább juttatta. Ma este megtudjuk. Ápr. 24. 21 óra

https://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-5ce9516b-425c-47cb-b299-ede1fbfb7da2.html#p=

 

https://www.youtube.com/watch?v=EmoujQrEGOI

Itt az én blogomon több, mint 2 ezren láttátok. 

 

Április 22.

 Róma levendulái. 50 Euro-tól.

https://www.puntoviolalavandadivenzone.it/tag/roma/

https://www.fragrantica.com/perfume/Officine-del-Profumo/Lavanda-di-Roma-12085.html

Április 19.

Kerestem Róma levenduláit. Ezt találtam. A levendula fordítása „lavanda”, ami mosást jelent.  Az aktualitásokat figyelembe véve, így lett belőle húsvéti lábmosás.

https://www.vita.it/mondo/religioni/ecco-a-chi-il-papa-far-la-lavanda-dei-piedi.html

Francesco pápa nagyon népszerű.

A harangok is Rómába mentek. A világ most a Vatikánra figyel. Én nem zarándokolni voltam, de köszönöm, jól vagyok. Térjünk vissza az Örök Városba. Cittá Eterna. 

città eterna Roma   Képek

https://www.turismoroma.it/media-gallery?lang=en

Április 6.

Rómába mentem. Bocsi,de nem viszlek magammal.

Ciao

Április 4.

Folytassuk Olaszországi utazásunkat északról délre, Szicíliába, szintén egy Szép Szigetre, a keleti parton Taormina közelében fekvő Isola Bella-ra. A kicsinyke sziget gazdag, különleges növény és állatvilága miatt 2006-tól a Világörökség része. Itt pihen meg a délre tartó vonuló madarak egy-két fajtája, pl. a havasi fecske is.

 Fecske… hm, itthon az évek alatt egyre kevesebbet látok érkezni, nem keresik már fészekrakó helyeiket a régi nádas tetők alatt. Van, aki le is veri onnan, fiókákkal együtt. Helyettük aztán nőnek a fákon méteres hernyók, támadnak a szúnyogok. Az énekes madarak helyett szarkák cserregnek és rabolnak, varjúk kárognak a szőlősorok között, seregélyek sötétlő felhője lecsapva pusztítják a termést. Szóval a légi veszélyre nem készültünk eléggé fel. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Isola_Bella_(Taormina)

Április 3.

Cristina Scuccia népszerűsége rekordokat döntöget. Videóját többen nézték meg, mint a dél- koreai Gangnam Style világsikerét. Gratulált énekéhez Whoopy Goldberg és Alicia Keys is.

Az olasz média nem különb a hazainál, lecsapott az új csillagra, igyekszik mindent kideríteni róla, milánói rendjének védelme ellenére is követik, faggatják. Cristina ragaszkodik isteni elhivatottságához, és csak mosolyog azon, hogy Ferenc pápa nem hívta még fel telefonon.  

https://www.youtube.com/watch?v=eH6Wk8wl5aY

Március 30.

Cristina Scuccia, a The Voice legújabb siker sztorija! A tehetségkutató szereplője - Alicia Keys „No one” - dalának éneklése alatt a közönség ünneplésben tört ki. A sokat látott Raffaella Carra számára is meglepetést okozott, hogy a szenzációs énekesi hang mögött egy apácát lát, s mivel nem hitt a szemének, megkérdezte: Te egy igazi apáca vagy? Igen, ő egy valódi apáca, 25 éves szicíliai lány, aki hangjával adakozni akar, miközben a rendi nővérek ott csápoltak a háttérben. Cristina, Ferenc pápa hívására vár, aki áldását adhatja énekléséhez, ehhez az új evangelizációhoz. A "sorella" rajongóinak véleménye szerint "5 perc alatt megtérítette őket". Hallgassuk, nézzük meg őt. 8’ 20”.

https://www.youtube.com/watch?v=EmoujQrEGOI

Április 1.

Szép tavaszunk van. A mandulafák elvirágoztak, zöldülnek az ágak a hegyen. Most a cseresznye virágzik ezerrel. Az ősszel vetett fű harsogó zöld, néhol túlnőtte a levendulát. A lucerna is kikelt, amit egy bak nyúl látogat és fűnyírózza. De a sorközi növények megvédték a téli fagyoktól és védik a gyomok ellen is, amik körbefojtogatták. Ideje volt levágni és most megint sorban sorakoznak a bokrok ezüstszürke gömbjei. Az angol levendula nem hajt még, tán hidegek az éjszakák, hideg és száraz a föld. A rozmaring sokat nőtt, és egész télen virágzott. Átható, kámforos illatot áraszt. Főzete, olaja jót tesz a memóriának. A veteményeimet kifürödték és kiették a seregélyek. Máskor csak augusztusban érkeztek, sötét felhőjük, ahova lecsap, képes elpusztítani a termés jórészét. Porzik a föld, eső kellene.

Március 27.

Láttátok-e az Édenkertek Itáliában c. sorozatot? Ápr. 29-től ismétlik. A 4. részben a Maggiore tó aprócska szigetén, az Isola Bella kertjét mutatták be.

A sziget története régi és izgalmas, Stendhalt is motiválta.  A sziklapart mögött húzódó barlang kövei és kagylói arra utalnak, hogy történeti idők előtt is éltek ott emberek. A barokk Borromeo palotát, majd a kertet a XVII. században építették és mai is pompázatos. A szigetet hajó formára alakították.  A kert az egzotikus növények elképesztően gazdag variációját mutatja. A zöld pázsiton fehér pávák sétálnak és széttárják legyező farktollaikat. A lépcsők, kanyargós utak, szobrok magaslati teraszban fejeződnek be, mint egy színház, kilátással a tó panorámájára, a csodás hegyekre. Nézzétek meg ezt a felvételt, 3’40”.

https://www.youtube.com/watch?v=EwSkAF7sQl4

 

Itthon pedig nézzük meg az Edelényi Kastélyszigetet. 

https://nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/edeleny/

Minden, ami levendula, és ami nem.

2014.01.08 13:22

 
 
A Bor napja, Mandulavirágzás, Balatonakali
2014. MÁRCIUS 21-22-23-án IV." AKALI BOR NAPJA MANDULAVIRÁGZÁSKOR"
Finom házi borok és házias ételek,
Fék Étterem, Salánki Borpince és még sok más pince borai.
Helyi pincékben lehet kóstolni a borokat
Jellemzők: szabadtéri, részben ingyenes, több napon át tart
15:00 |

Fék étterem és az egész környék

 

Időpont: 2014. március 21. 15:00 - 2014. március 23. 22:00
Helyszín: Fék étterem és az egész környék
Cím:8234

Balatonakali

Üdülő u.
Kategória: Aktív, Családi, Fesztivál

Március 22-23 Szombat,Vasárnap

10-18 óráig NYITOTT PINCÉK NAPJA
A balatonakali Fenye és Leshegy borosgazdái saját termelésű boraikkal várják a borkedvelő közönséget pincéiknél !
Csodáljuk meg együtt a mandulafák virágba borulását,a történelmi pinceépületeket és a gyönyörű balatoni tájat!!!

Nyitva tartó pincék,borkóstoló helyek:

1.Barátcsuha Borház Nagy Imre pincészet
2.Mlinkó István pincéje
3.Pribék Ferenc pincéje
4.Meszleny pince-présház (volt Kiss Vilmos pince)
5.Müller Pince anno 1785
6.Dr.Szabó László pincéje
7.Skrabski Pince Nagy-Leshegy Kft
8.Fürtös Pince Németh Miklós
9.Laci Pince Csárda Zab
10.Fék Étterem és Kávéház

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRNAK A PINCETULAJDONOSOK!!!
(A borkóstolás a pincéknél INGYENES!)

 

Március 19. este

Reggel tettem ki Gloomy kutyus szomorú szemét a képgalériába, máris itt a konkurencia a Tv-ben, ő is egy vizsla, akinek blogja van. Csak ő vidám

https://www.youtube.com/watch?v=EjpAohE6Jv4

..ahogy Marozsán Erika énekelte a filmben, gyönyörűen.

 

Március 18.

Tavaszi illata van a levegőnek. A reggeli fényességbe átjön a virágba borult hegyoldal, a zölden burjánzó föld friss párája. Telepítettünk néhány újabb levendulatövet a tihanyilevendulapalanta.hu –tól. Íme, néhány nosztalgiakép az idei télről.

Március 12.

Most, a XXI. századi gyógyítással vissza kell térnünk az ősi ismeretekhez, a természetes gyógymódokhoz, amelyeket öt ezer éve használnak a kultúrnépek. Közben persze nem elfeledve, amit eddig megtanultunk, beépítve a jelen tudásába. 

Már a múlt században is tudták, hogy a fehér ürümfű jó a malária ellen.

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/feher-uromfu.html

 

Jellemzői

Évelő növény. Az alsó részében elfásodó, felső részében elágazó, ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő.


Március 10.

Amikor Nyinyi cicám beteg lett, kereste a búvó helyeket a házban, ahova fájdalmai ellen menekülhetett. Miután levenduláim a mandzártban kezdtem szárítani, ő is felköltözött hozzájuk. Ott a légteret betöltötte a száradó levendula csokrok erőteljes, tisztító illata, a cica enyhülést, nyugalmat talált közöttük. Később, igaz, Nyinyi végleg elköltözött oda fel, az állatok paradicsomába, mert akkor már hiába volt a gondos orvosi kezelése, daganat eltávolító műtéte a Tappancsban. Nyinyi szívesen itta a kamilla teát is, ette a füveket a kertből. Talán, ha előbb lett volna levendulám…. 

 A Place to Sleep

Március 5.

Ma is párás, enyhe idő van. A Balaton ködbe, felhőbe burkolózott, nem látni partjait, egybemosódnak a víz és az égbolt szélei. Kinyíltak a mandula és barackfák virágai, fehér és rózsaszín foltjaik beolvadnak a hete tartó szürkeségbe. Itt az idő, hogy folytassuk a kertépítést. A kerítés mellett talpalatnyi föld sem jut már új növényeknek, ahhoz tovább kell ásni az oszlopok vonalában. Letűzdeltem a lenyesett orgona ágakat a fellazított földbe, mögé kerültek a rozmaring dugványok. Jól átteleltek a rozmaringok ezen az enyhe télen, de a vékony, fás száraknak még hideg a föld. Aztán hajnalka magokat szórtam el a kerítés mellé, hadd fussanak, kapaszkodjanak a drótrácsokba. Májusban jelennek meg az első levelek és indák. Hajnalban nyíló virágai az első ültetéskor középkékek, aztán az évek során átszíneződnek tarka pasztellszínűvé. Hajnalkék virágok ezreit láttam Itáliában felkúszni az Amalfi-öböl meredek sziklafalain, amik mélységesen szakadtak bele a kék tenger fehér fodros hullámaiba. A hajnalka kapaszkodó szulákféle, magától szaporodik, s nem hiszem, hogy valaki ott lemászott volna a sziklaormokról, hogy elvesse az első magokat.  Itthon a levendula sorok közé ősszel vetett fű friss zöld, kiemeli a bokrok ezüstszürke gömbjeit, távolból formálódva a tenger hullámait idézik.

 

Február 27.

Kedves Olvasóim, február 8.-i éles indulás óta több, mint 500 látogatást tettetek a levendulaterapia.com oldalain. Köszönöm az érdeklődést. Célprémiumot akartam meghirdetni az ötszázra,  aztán gyorsan átléptük. Irány az 1000! Aki megírja nekem, hogy szerinte ő az ezredik, küldök neki levendulát. A mérgező növények szép képeire egy nap alatt 74-en kattintottak, csúcsokat döntögetve. Ekkor jelentkezett a gépemen a KO, de erről írtam már. Sosem fogom megtudni, mi okozta, de túl vagyunk rajta, kijavítottam. Ha másnak is okozott gondot, írja meg. Mégegyszer köszi a sok látogatást.  

Február 26.

Ma összeomlott a Google Chrome rendszerem, amikor ezt a levendulaterapia.com oldalt akartam kinyítni. Lehet, hogy a mérgező növényekkel van a probléma? Ez most népszerű téma, a régi  Deko Tv is ezzel foglalkozott ma. Márk meg is kóstolta a Difenbachiát. Nem kellett volna. 

A webnode.hu -tól sem tudtam segítséget kérni, mert eltűnt a gépemről ez a böngésző. Amúgy meg javasolják, hogy ajánljam másoknak is őket. Most ezt teszem. Ők jók, egyszerű velük a weblap kezelése. Még tanuljuk egymást.

Végül az egész Google Chrome-t újra kellett telepíteni, de sikerült újraindítani és nem kértem telefonos segítséget sem.

 

Február 25.

Mára eltűnt a tegnapi tavaszi nyitó hangulat. Délig köd, majd borús pára. Semmi napfény, És a rózsaágakat kupacba hordani, az sem dobott fel. A levágott fás, vastag fügefa ágak jók lesznek karónak a tökhöz. A levendula még nem mutat életjelet. Hadd pihenjen, álmodjon egy nagyot, ráér még kihajtani. Késő őszig hagytam nyílni. Virágzik az ibolya, és lassan elvirágzik a kikerics. A januári havazás sem zavarta, a hóból is kidugta lila, sárga fejét.

Friss balatoni fogású keszeget ebédeltünk, ki voltunk éhezve rá. Az ősszel nem nagyon jött hal a horgunkra, de közben a halászhajó minden nap itt volt az öbölben, hajnaltól délig, és meghúzta hálójával a partot. De már letiltották ezt a halászatot. És hova lett az a sok hal, amit nagytételben kifogtak? A piacokon csak tavi pontyot kapni.

Olvasóimtól kaptam ezt a linket, amely a mérgező virágokat gyűjtötte össze. Olyan szépek a képei, hogy megmutatom. (A levendula nincs köztük.) Minden esetre ne szopogassuk, ne nyalogassuk, akkor nem ártalmasak ezek a növények.

Képtalálatok - mérgező növények

Február 23.

Rügyeznek a mandulafák. Pár nap csalogató napfény után kinyílnak a rózsaszín virágok. Az ősszel cserépbe ültetett levendula bújtásokat kihordtam a tavaszi esőbe, ami három napig áztatta földjét. A telet mégsem élték túl. Talán későn ültettem el ezeket a kis hajtásokat, amik a vágott virágos szárról jöttek le, úgy október végén. Talán nem volt idejük begyökeresedni a tél előtt. Tavasszal újra próbálkozom. A földje is lazább szerkezetű lesz.

Na, és az ebéd: Zöldségleves, házi daragaluskával, (amibe kevés szódabikarbónát teszek, hogy puhább legyen) hatalmasak lettek. A zöldség egy részét áttörtem, a főtt karfiolt, burgonyát, sárgarépát, zellergumót, és mustáros piritósra kentem. Vacsorára is jó lesz. Aztán rántott csirkemellfilé, burgonya, sütőtök pürével. Snidlinggel megszórva. A reggelire elfogyasztott levendula tea gyógyszer ízű volt, gyerekkorom mixtúrájára emlékeztetett. De mégis étvágyat csinált. 

 

Február 24. 16.41

A nap most bukott le a hegy mögött. Egyre hosszabbak a nappalok. Ma volt az első igazi, kellemes, tavaszi nap. Megnyírtuk az orgonafákat, a rózsabokrokat, és mindenhol ritkítottunk. Az orgonavesszők már rügyeznek. Sokféleképpen próbáltam már gyökereztetni ezeket a levágott ágakat, cserépben vagy a kerítés mellett, kevés sikerrel. Leginkább kiszáradtak a nyár közepén. Talán most! Van valakinek javaslata ezen szaporításhoz?

 

Február 

A levendulásban egy hete elolvadtak a fehér hósipkák a bokrokról, és pár napja tavasz lett. A sorok között hagyott fű újra zöldelik, ami megvédte a gyökereket és növényeket az elmúlt tél fagyától. AFebruár fél méteresre növekedett rozmaring bokrok is jól átvészelték az egy-két hetes keményebb fagyokat. Délutánonként már nem sötétedik ránk az este. A madarak is hallatják hangukat egész nap. Csak a szarkák lettek többen a tél után. A hétvégén megindult a forgalom a 71-es főúton, a kert tulajdonosok kirajzottak, hogy kinyissák telküket az elkövetkezendő szezonra. A tavaly ültetett dughagyma kikelt, két centis, de az egy hétre rá dugványozott alig bújik. Aztán itt a vaddisznó és őz veszély, a kis gyümölcsfáinkat a korábbi években lelegelték. Amit nem, azok meg kiszáradtak.

 

Ma csirkeszárnyakat sütöttem. A sütő jól átmelegítette a konyhát. A szárnyakat darabjaira vágtam és a sütőpapirossal bélelt sütőbe helyeztem, besóztam. Szeltem rá vöröshagymát, fokhagymát és kelkáposztát, megszórtam köménnyel, és megöntöztem oliva olajjal. Amikor félig átsült, átpárolódott, öntöttem hozzá dobozos paradicsomszószt, meglocsoltam fehérborral és tettem rá margarin darabokat. Kevés lisztszórással sűrítettem, és lesütöttem az egészet. Finom lett. A cicák a szárnyvégekre startoltak.  

 

Így tél végén a lemerülő szervezetünk felfrissítéséhez használjuk fel a nyáron begyűjtött növényünk energiáit. A levendula szárított virágát, és a szárazzá vált virágos hajtásokat, lándzsás leveleket. Készítsünk belőle egy forró teát és forrázatából fűrdőt. Várjuk meg, amíg a hatóanyagok kioldódnak a vízbe, akkor kortyoljuk el teánkat, és a sűrübb kivonatot öntsük a fürdővízbe. Pár csepp levendula olajat adagolhatunk hozzá. A pára és illat betölti a fürdő levegőjét, tisztítja a légutakat, segít az ellazulásban. A tea után pedig éhes leszel.

 

Gyógytea elkészítésének módja:

1 csésze teához 2-3 dl vízzel vonjuk ki a hatóanyagokat 1 evőkanál gyógynövény forrázatával.

Forrázat

Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illőolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet

Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általából főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

Hideg vizes kivonat

Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek(pl. C-vitamin) Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük. Lefedjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A levendula teája kissé kesernyés ízű, ellensúlyozhatjuk egy kis mézzel. Forrázatát este, lefekvés előtt igyuk meg. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, vízhajtó, emésztést javító hatású. Nőgyógyászati problémák kezelésére nagyon ajánlom. Persze higiénikus körülmények között, petefészek, méhgyulladásra, hólyaghurutra, kúraszerűen.  A kezelés alatt mehezíti a teherbeesést. Utána viszont segíti. 

 

 

 

 

 

 

,

 

Címkék

A címkék listája üres.