Levendula felhasználása

 

Levendula szaporításához a félfás dugványozást ajánlom. Ennek most van itt az ideje tavasszal, illetve elkésve vagyunk hozzá, amit az esős, hűvös tavasz ellensúlyoz. Egy erős levendula bokorról vágjunk le néhány alsó, fás ágát, hosszú szárral. Szedjük le alsó leveleit. Jól előkészített, laza talajba, vagy tőzeges földbe, cserépbe dugványozzuk le a fás növényvégeket. Eredésig rendszeresen öntözzük. Ha tartósan hideg a talaj, pl. késő ősszel, az eredés bizonytalan. Ősszel válasszuk inkább a tőosztással való szaporítást, vagy a magvetést. Az elvetett magoknak szükséges a hidegsokk, hogy aztán tavasszal életre keljenek. 

 

Levendulaszörp

1 fazék (friss) levendula szárastul, kevés cseresznye vagy almával, hideg vízben és helyen áztatva 24 órán át, 

 hozzáadva 2 citrom levét és héját, és citromsavat

 

sziruphoz

½ l víz

1 kg cukorral felmelegítjük, keverjük, amíg elolvad a cukor

Az áztatott levendulát, gyümölcsökkel és sziruppal együtt rövid ideig felforraljuk, majd pihentetjük. Ezután leszűrjük a levét, amit ismét felforralunk. A szép, rózsaszín levet beletöltjük jól kimosott üvegekbe, lezárjuk őket, hogy vákum keletkezzen. Különleges immunerősítő szörp.

 

Gyógytea elkészítésének módja:

1 csésze teához 2-3 dl vízzel vonjuk ki a hatóanyagokat 1 evőkanál gyógynövény forrázatával.

Forrázat

Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illőolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet

Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általából főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

Hideg vizes kivonat

Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek(pl. C-vitamin) Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük. Lefedjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A levendula teája kissé kesernyés ízű, ellensúlyozhatjuk egy kis mézzel. Forrázatát este, lefekvés előtt igyuk meg. Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, vízhajtó, emésztést javító hatású.

 

 

A mák

Dr. Mikó Péter

A mákolaj kellemes illatú és ízű, igen kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik. Étkezési mellett felhasználható ipari célokra is – szappan, lakk, festék és kozmetikumok alapanyagaként. Emellett a mákmagot a sütő- és az édesiparban is sokrétűen hasznosítja.

A mák felhasználhatósága azonban közel sem merül ki ennyiben. Napjainkban a kultúra alapvető értékét világszerte a gyógyszeripar fontos alapanyagai a tokból kinyerhető alkaloidok (morfin, a kodein, a tebain, a papaverin és narkotin) adják.

Máktermesztésünk aktuális helyzete

A hatóanyagok kinyerésének eljárása Kabay János nevéhez fűződik. Az ötvenes-hatvanas évekkel szemben, amikor Magyarország adta Európa morfintermelésének a kétharmadát – mintegy 30 ezer hektár vetésterülettel – a jelenlegi vetésterület csak néhány ezer hektár, pedig csak a hazai gyógyszeripar igényeinek biztosítására 15-20 ezer hektár lenne a kívánatos. A Nemzeti Fajtajegyzékben 7 étkezési és 12 ipari mákfajta található.

Termesztésének jogszabályi háttere

Hazánkban a mák termesztését és értékesítését a 162/2003. (X. 16.) Kormányrendelet szabályozza. A fenti jogszabály értelmében 3 féle mákot különböztetünk meg:

1. „ipari mák”: amelyek magas alkaloid tartalmú fajták. Ipari mákot csak az ESZCSM EKH érvényes tevékenységi engedélyével rendelkező szervezetekkel szerződéses kapcsolatban álló termelők termeszthetnek, a fenti jogszabályban meghatározott szigorú feltételeknek eleget téve. E fajták vetőmagja kereskedelmi forgalomba nem kerülhet.

2. „étkezési mák”: amelyek alacsony alkaloid tartalmú fajták.  Az étkezési mák termesztése – a vonatkozó rendeletek betartása mellett – szerződés nélkül is engedélyezett, vetőmagjuk kereskedelmi forgalomban kapható. 500 m2 felett azonban itt is bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség áll fent az MgSzH területi szerve felé.

3. „díszítő mák”: amelyek virágkötészeti célra előállított alacsony alkaloid tartalmú fajták.

Agrotechnikai tudnivalók

Vetésidő szerint ismerünk őszi és tavaszi fajtákat is. Mivel a tavaszi fajták gyakoribbak, jelen esetben ezek termesztésével foglalkozunk.

A terület lehetőleg évelő gyomoktól mentes legyen. Kiemelten fontos az aprómorzsás magágy, ezért az őszi alapművelést célszerű elmunkálni, hogy tavasszal amint a területre rá tudunk menni, magágykészítést követően azonnal vethessünk. A vetési sortáv a dupla gabonától a 40-50 cm közöttiig széles skálán mozoghat. A hektáronkénti vetőmagigény 0,6-1,0 kg. Az egyenletes vetés érdekében célszerű 2,0-2,5 kg/ha sugárkezelt magot adni a vetőmaghoz. Kiskertben, ha nem akarunk egyelni, a vetőmag „hígítására” a homok és a gríz is szóba jöhet. Szintén megoldás a magtétel egy részének házi „sugárkezelése” mikrohullámú sütőben.

Kora tavasszal gyakran a felázott föld hátráltatja a vetést, ezért például az orosházi Orosfarm Szövetkezetnél január végén fagyott földbe „hó alá” vetik.